fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpremu fabrike Lipovo vratiti u srečajnu masu

Opremu fabrike Lipovo vratiti u srečajnu masu

Kolašin, (MINA-BUSINESS) – Vlada mora pokrenuti pravne radnje kako bi opremu fabrike vode Lipovo vratila u stečajnu masu i realizovala obaveze prema povjeriocima, nakon čega treba tražiti dalja rješenja, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

On je kazao da je vlasnik fabrike vode Lipovo, biznismen Duško Knežević, bio loš domaćin, koji je prekinuo proizvodnju, ostao dužan radnicima plate i doprinose i „utekao“.

„On je, prije uvođenja stečaja, sve što je vrijedilo u toj fabrici, ugovorom o prenosu svojine, prenio na Atlas banku. Vlada mora pokrenuti pravne radnje i tu opremu vratiti u stečajnu masu, kako bi se realizovale obaveze prema povjeriocima, prije svega radnicima i državi“, rekao je Simović prilikom obilaska fabrike.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, naveo da će se nakon toga tražiti dalja rješenja.

Simović je, na pitanje novinara zašto baš danas predstavnici Vlade obilaze fabriku, odgovorio da nije bilo poziva da se ona obiđe.

„Kao što znate u Crnoj Gori postoji dobar običaj da se u nečiju kuću ne dolazi bez poziva domaćina, vlasnika. Ova fabrika imala je donedavno vlasnika koji se očigledno pokazao kao veoma loš domaćin i tome danas zajedno svjedočimo“, tvrdi Simović.

On je podsjetio da je proizvodnja u fabrici stala prije dvije i po ili tri godine, da se oprema ne održava i da postoji značajan dug po pitanju zarada i doprinosa.

„Nakon svega možemo da konstatujemo da je vlasnik fabrike utekao i ostavio firmu i dugove prema radnicima i državi“, kazao je Simović.

On je dodao da Vlada to nije nijemo posmatrala, već je krajem 2017. preko Poreske uprave (PU) pokrenula uvođenje stečajnog postupka.

„Privredni sud je to prihvatio, a Apelacioni potvrdio. Ključni povjerioci u tom postupku su država, PU i radnici. Upravo smo danas zajedno tu da se dogovorimo šta nam je činiti“, saopštio je Simović.

Prema njegovim riječima, mora se sagledati način da se stečajni postupak realizuje na brz i efikasan način za dobro povjerilaca.

„Već smo konstatovali da je vlasnik, uoči stečaja, napravio jednu neobičnu radnju, i da je sve što vrijedi u fabrici prenio na Atlas banku. Trenutna stečajna masa je svega devet vozila i moramo hitno preduzeti pravne radnje da se u jednom brzom postupku ta imovina vrati gdje treba da bude“, poručio je Simović.

On je rekao da sve to treba da bude vlasništvo fabrike, kako bi se iz čitave stečajne mase namirile obaveze prema povjeriocima.

Simović je dodao da bi njegova ambicija bila pokretanje proizvodnje.

„Mislim da to možemo. Ova oprema sa dobrim servisom i izvorištem jednako kvalitetnim kao i 2006. kada se pokretala proizvodnja, ali ne kroz program reorganizacije, jer je to gubljenje vremena“, smatra Simović.

On je rekao da ne vjeruje u ponuđeni program reorganizacije „od vlasnika koji se ponašao na ovakav način“.

„Trebalo bi da vidimo da to bude prodaja imovine kroz mogućnost nalaženja potencijalnog partnera da pokrene proizvodnju. To je naš cilj, a da li ćemo uspjeti zavisi od svih nas zajedno“, zaključio je Simović.

Najčitanije