fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOPEC s Rusijom pregovara o smanjenju isporuka

OPEC s Rusijom pregovara o smanjenju isporuka

Beč, (MINA-BUSINESS) – Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorile su se o produženju sporazuma o smanjenju prozvodnje nafte do marta naredne godine.

Taj potez će, prema ocjeni analitičara, vjerovatno izazvati gnjev američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je od Saudijske Arabije, lidera OPEC-a, tražio da obezbjedi više nafte i pomogne obaranju cijena ako Rijad želi vojnu podršku Sjedinjenih Američkih Država u sporu sa Iranom, prenosi Tanjug.

Nakon sastanka članica OPEC-a, slijede razgovori sa Rusijom i drugim saveznicima, odnosno grupom poznatom kao OPEC+.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da se dogovorio sa Saudijskom Arabijom o produženju postojećeg smanjenja proizvodnje od 1,2 miliona barela dnevno ili 1,2 odsto globalne potražnje na period od šest do devet mjeseci, odnosno do decembra ove ili marta naredne godine.

Cijena sjevernomorske nafte “brent” se od početka godine popela više od 25 odsto nakon što je Bijela kuća pooštrila sankcije članicama OPEC-a, Venecueli i Iranu, što je smanjilo izvoz nafte. OPEK i njegovi saveznici pod vođstvom Rusije smanjuju proizvodnju nafte od 2017. godine kako bi spriječili pad cijena usljed rastuće proizvodnje u SAD, koje su pretekle Rusiju i Saudijsku Arabiju i postale najveći svjetski proizvođač nafte.

Najčitanije