fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOmogućiti preduslove za zapošljavanje studenata

Omogućiti preduslove za zapošljavanje studenata

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Viral hakaton o primjeni informacionih tehnologija u poljoprivredi, koji je danas počeo u Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis u Nikšiću, trebalo bi da omogući studentima učesnicima da kroz ponuđena rješenja budu uočljiviji za privredu.

Menadžerka u Tehnopolisu, Jelena Popivoda, objasnila je da će na Viral hakatonu, koji će trajati neprekidno 48 sati, četiri tima iz Crne Gore ponuditi inovativna i kreativna rješenja za dva definisana problema iz oblasti poljoprivrede.

”Svjedoci smo da se dostupna tehnička i tehnološka rješenja u poljoprivredi ne koriste u dovoljnoj mjeri, zbog čega nam je cilj da se taj jaz premosti kroz razvoj softverskih/hardverskih rješenja za izazove sa kojima se suočavaju preduzeća iz te oblasti u svakodnevnom poslovanju”, rekla je Popivoda na otvaranju Viral hakatona.

Ona je saopštila da se Viral hakaton organizuje kroz projekat Viral, kofinansiran sredstvima EU kroz Erasmus plus program. Odabrani timovi – Demetra, GoDigital, Perfect H2O i Mechanic Crops će, prema njenim riječima, moći do srijede do 11 sati da kreiraju rješenja za optimizaciju sistema za navodnjavanje i mjerenje učinka radne snage.

”U periodu od 48 sati naši timovi će raditi sa mentorima na definisanju inovativnih i kreativnih rješenja za ove probleme. Nakon isteka predviđenog roka organizovaćemo Demo dan, na kojem će timovi prezentovati svoja rješenja pred stručnim žirijem”, kazala je Popivoda.

Ona je dodala da će najbolje rješenje biti nagrađeno sa 2,5 hiljada EUR, a drugo i treće sa hiljadu, odnosno 500 EUR. Timovima će, pored mentora, podršku pružiti i TechLab Tehnopolis koji će omogućiti korišćenje 3D printera za izradu prototipa.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, Miljan Cvetković, naveo je, u ime kordinatora projekta, da očekuju da će se kroz spoj različitih učesnika na Hakatonu sagledati ta problematika iz više perspektiva, kao i omogućiti da studenti, koji dobijaju nova znanja, postanu interesantni na tržištu rada, posebno za kompanije učesnice događaja.

”U pripremi Hakatona željelo se da teme budu što realnije i nakon dužeg istraživanja odlučeno je da su najaktuelniji problemi optimizacija navodnjavanja na većim proizvodnim objektima uz racionalno smanjenje troškova, kao i kako optimalizovati radnu snagu i obaviti valorizaciju rada”, rekao je Cvetković.

On je kazao da je Viral hakaton oblik zbližavanja studenata sa privredom i jedan od kanala koji bi im omogućio bolje zapošljavanje u firmama koje u njima vide ljude koji mogu da doprinesu boljem radu.

”Želja nam je da neka od studentskih idejnih rješenja budu prepoznata kao značajna i stvore pretpostavke za dalje razvijanje ponuđenog, možda i kroz Tehnološke parkove. Ovakav oblik takmičenja nijesmo imali do sada na poljoprivrednim fakultetima, ali studenti sa tehničkih nauka imaju više iskustava, zbog čega su povezani u timove”, objasnio je Cvetković.

Pojekat je počeo u novembru 2019. godine i trajaće još godinu i po, jer je aktuelna pandemija otežala i usporila rad.

Cvetković je najavio da u Tehnopolisu počinje prvo u nizu studentskih takmičenja na hakatonu, a za nekoliko dana i u Banjaluci i Mostaru.

”U okviru projekta, čija je ukupna vrijednost oko 900 hiljada EUR, biće organizovan i virtuelni sajam, kao spoj poljoprivrede i informacionih tehnologija, a nakon toga slijedi niz obuka i treninga za učesnike”, saopštio je Cvetković.

Tehnolog Plantaža, Sanja Radonjić, rekla je da na Viral hakatonu predstavljaju partnere iz biznis sektora i dodala da se na njihovim zasadima vinove loze, breskvi i maslina mogu primijeniti rješenja informacionih tehnologija.

”Primjena je moguća i u toku prerade grožđa, proizvodnje vina i plasmana na tržištu. Plantaže predstavljaju odličnu platformu za primjenu novih informaciono-komunikacionih tehnologija, a cilj našeg učešća je razmjena iskustva i jačanje biznis veza”, kazala je Radonjić.

Iz Tehnopolisa je objašnjeno da je cilj projekta uvezivanje i poboljšanje saradnje između fakulteta, studenata i poslovnog sektora kroz upotrebu informaciono-komunikaciono tehnoloških (IKT) rješenja u poljoprivrednom sektoru.

Prema kriterijumima za prijavljivanje, svi članovi tima morali su biti studenti, od kojih najmanje po jedan sa Poljoprivrednog fakulteta/prehrambene tehnologije i Fakulteta za informacione tehnologije/elektrotehnika. Maksimalan broj članova je četiri po timu.

Pored IPC Tehnopolis, projekat implementiraju univerziteti u Banjaluci, Tuzli, Bijeljini, Mariboru, Mostaru, Donjoj Gorici u Podgorici, kao i Waigeningenu i Bukureštu.

Projekat implementiraju i Agro-voće, Jaffa-komerc, Plantaže, Western Balkans Institute, Inovacioni centar Banjaluka, INTERA Tehnološki Park iz Mostara i Crnogorska Asocijacija za nove tehnologije MANT.

Iz Tehnopolisa je saopšteno da je generalni pokrovitelj Viral hakatona Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi, koja je podršku pružila u okviru projekta Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope, kroz razvoj lanca vrijednosti, koji se primjenjuje u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Generalni sponzori tog događaja su Crnogorski Telekom, Coca-Cola HBC Crna Gora i ICT Cortex. Partner hakatona je Alter Modus, a prijatelji Glavni grad Podgorica, Hipotekarna banka i Swisslion-Takovo.

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...