fbpx
28.9 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessOgraničena cijena peleta

Ograničena cijena peleta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je, na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i u saradnji sa resorom poljoprivrede, usvojila odluku o ograničavanju prodajne cijene peleta na maksimalno 269 EUR po toni kod proizvođača i 320 EUR u trgovini na malo.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, kazao je kako tom dopunom Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, Crna Gora postaje najkonkurentnija zemlja u regionu po pitanju cijene peleta.

„Svuda oko nas ta cijena varira od 450 do 480 EUR ili preko. Da ne pričam o zemljama Evropske unije (EU) gdje to ide do 500 i 600 EUR po toni. Zahvaljujem proizvođačima peleta sa kojima je postignut dogovor da se prema domaćem tržištu nastupi sa takvim cijenama. Oni su se obavezali da će obezbijediti određene količine”, kazao je Đurović.

On je, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, naveo da su oni precizirali da 15 odsto proizvodnje mora biti namijenjeno crnogorskom tržištu, a ostatak mogu da izvezu, jer oni mnogo više proizvode nego što su potrebe Crne Gore, pa samim tim imaju pojačan izvozni kapacitet.

“Kolega Vladimir Joković i ja pratimo situaciju i ukoliko bi došlo do bilo kakvog pomjeranja ili do nestašica bili bismo spremni i da zabranimo izvoz, ali za sada nemamo te informacije“, rekao je Đurović.

U Crnoj Gori se godišnje, prema podacima Monstata, proizvede od 80-90 hiljada tona peleta, dok su domaće potrebe oko 20 hiljada tona.

„Stanje na tržištu peleta i značajan porast cijena ovog proizvoda u odnosu na prethodnu godinu uslovili su potrebu za donošenjem ove privremene mjere od Vlade kako bi se zaštitio životni standard građana, posebno u vrijeme pribavljanja neophodnih zaliha za predstojeću sezonu grijanja“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije