fbpx
NaslovnicaMINA BusinessODT formiralo predmet zbog krađe dijelova aviona

ODT formiralo predmet zbog krađe dijelova aviona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet po krivičnoj prijavi stečajne uprave Montenegro Airlinesa (MA) protiv nepoznatih počinilaca za krivično djelo teška krađa, saopštio je njegov portparol Vukas Radonjić.

“U toku je postupak izviđaja u kojem se prikupljaju obavještenja, podaci i dokazi potrebni za donošenje dalje odluke, posebno u pogledu otkrivanja identiteta počinilaca”, rekao je Radonjić Pobjedi.

Stečajna uprava MA podnijela je 15. oktobra krivičnu prijavu protiv više nepoznatih počinilaca zbog sumnje da su izvršili krivično djelo teška krađa navodnim otuđenjem djelova sa aviona embraer 195, registarskih oznaka 4O-AOC.

Oni su tri dana kasnije dopunili krivičnu prijavu video materijalom koji su sačinili u noći između 17. i 18. decembra, kada su na podgoričkom aerodromu snimili više osoba kako pristupaju tom avionu.

Kamere postavljene na hangaru MA, koji se nalazi na aerodromu, su u noći između 17. i 18. oktobra, kako tvrde u stečajnoj upravi, snimile više osoba kako neovlašćeno pristupaju avionu 4O-AOC, skidaju djelove sa njega i nose ih u kontejnere koje koristi ToMontenegro.

Stečajna uprava MA dostavila je Pobjedi dio snimka sa kamera hangara, a na kojem se vide osobe u fluoroscentnim radnim prslucima kako se kreću od aviona do kontejnera državne avio-kompanije.

“Višesatni video-materijal pokazuje kretanje više NN osoba sa baterijskom lampom ispod desnog krila aviona 4O-AOC, gdje se nalazi motor, zatim prema kontejnerima ToMontenegra, a potom i ka avionu 4O-AOB, koji je u vlasništvu državne avio-kompanije”, rečeno je Pobjedi u sektoru bezbjednosti MA u stečaju.

To kretanje je, kako su naveli, trajalo više od četiri sata, a svjetla koja su inače upaljena ispred aviona AOB i AOC isključena su prije početka aktivnosti NN osoba.

“Nakon što su završili aktivnosti na avionima, upalili su svjetla. Te večeri smo zbog toga zvali policiju i obezbjeđenje aerodroma, koji su ih identifikovali”, rekli su iz stečajne uprave.

Iz Uprave policije je saopšteno da su, nakon poziva radnice MA, došli na lice mjesta gdje su zatekli i legitimisali četiri osobe za koje je utvrđeno da su zaposleni ToMontenegra koji su popravljali avion državne kompanije.

“Oni su objasnili da su avioni tokom dana u operativnoj upotrebi, te da se održavanje vrši tokom noći, što su radili i tokom prethodnog perioda i što je bila praksa svih avio-kompanija do sada kada je to zahtijevala dinamika i priroda posla”, kazali su iz Uprave policije.

Identifikovane osobe, prema njihovim riječima, nijesu zatečene u vršenju krivičnog djela, niti su kod njih pronađeni bilo kakvi djelovi aviona.

“Konstatovano je da su oni, u skladu sa ovlašćenjima i prirodom posla, obavljali redovne poslove održavanja vazduhoplova u nadležnosti kompanije ToMontenegro, a za šta posjeduju izdate dozvole, odnosno ID kartice “, naveli su u Upravi policije.

Stečajnoj upravi MA, sa druge strane, sporno je to što se neovlašćeno pristupa avionu kodnog naziva “čarli“, za čije stanje i održavanje njegov vlasnik, brazilska BNDES banka, i dalje smatra odgovornim MA. U stečajnoj upravi strahuju da bi svaka eventualna šteta načinjena tom avionu mogla da padne na njihov teret.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije