fbpx
34.7 C
Podgorica
August 7, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestOdluka ostaje, niže akcize značajne za pad cijene goriva

Odluka ostaje, niže akcize značajne za pad cijene goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Umanjenje akcize na gorivo za 50 odsto značajno doprinosi padu cijena od utorka, a neće biti izmjene odluke ni ukoliko bude više pojeftinjenja do septembra, saopšteno je agenciji Mina-business u Ministarstvu finansija.

Iz resora na čijem čelu je Aleksandar Damjanović su kazali da je, bez obzira što se smanjenje akcize odražava na prihode države, najvažnije da građani i privreda imaju što više koristi od ove mjere.

Država je od maja umanjila akcizu na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja da bi ublažila skok cijena usljed poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini.

Zbog odluke, budžet Crne Gore je ostvario preko sedam miliona EUR prihoda manje od planiranih u maju i junu. Uključujući dosadašnji period u julu, državnoj kasi je manje oko deset miliona EUR.

“Smanjenjem akcize se doprinosi budžetima građana i privrede, što je posebno važno za MF u ovom kriznom periodu. Crna Gora je predvodnik država u regionu po najnižnoj cijeni goriva”, naveli su iz resora finansija.

Odluka o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja za 40 odsto primjenjuje se od 10. maja, a od 7. juna je dodatno smanjena, na ukupno 50 odsto. To će važiti do 30. avgusta i, zavisno od dešavanja na tržištu, iz Ministarstva finansija su kazali da će dalje odgovorno reagovati.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi šahista, poraz crnogorskih šahistkinja u Čenaju

Podgorica, (MINA) - Muška šahovska reprezentacija Crne Gore igrala je neriješeno sa Škotskom 2:2,...

Prvi trijumf kadeta