fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdloženo ročište za uvođenje stečaja u Vektru Jakić

Odloženo ročište za uvođenje stečaja u Vektru Jakić

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Postupak oko predloga za uvođenje stečaja u kompaniju Dragana Brkovića, Vektru Jakić, koju traži Uprava prihoda i carina, biće nastavljen polovinom februara, dok se obje strane izjasne o izvještaju privremene stečajne upravnice Vere Peković koji je sudu nedavno dostavila.

Pobjeda piše da je to treći pokušaj Uprave prihoda da inicira stečaj u ovoj kompaniji.

U izvještaju se navodi da je račun Vektre Jakić u blokadi od aprila 2015. godine i to na iznos od 19,7 miliona EUR.

Sutkinja Danijela Vukčević je od Peković tražila da od Centralne banke pribavi i pregled izvršenih i neizvršenih naloga blokade.

UPC traži stečaj zbog duga od 7,4 miliona EUR koji se odnosi na poreze i naknade za koncesiju.

Iz Vektre Jakić tvrde da je veći dio tih potraživanja obezbijeđen i traže da UPC precizira koji je iznos neobezbijeđen, kako bi ga izmirili. Iz UPIC-a nemaju namjeru da to učine, već će, kako se čulo na ročištu, iznos precizirati prilikom eventualne prijave potraživanja, ukoliko stečaj bude otvoren.

Iz Vektre Jakić tvrde da UPC eventualno može steći pravo razlučnog, a ne stečajnog povjerioca koji bi mogao tražiti stečaj, imajući u vidu da su stavili zalogu na njihovu imovinu po osnovu rješenja o prinudnoj naplati. Ukazuju i da se o dugu za koncesije vodi drugi postupak po tužbi Uprave za šume radi utvrđivanja i naknade cjelokupnog duga, što je, kako smatraju, dodatni razlog zbog kog UPC ne može tražiti stečaj.

UPC traži stečaj i u drugoj Brkovićevoj kompaniji Vektra Boki, zbog nepoštovanja plana reorganizacije, ali je i taj postupak u prekidu od kraja decembra, jer se još čeka odluka predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića o zahtjevu za izuzeće sudije Dragana Vučevića. To je tražio zastupnik Boke, Ranko Grbavac.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije