fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdbor za taksi prevoz zatražio hitan sastanak sa nadležnima

Odbor za taksi prevoz zatražio hitan sastanak sa nadležnima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor za taksi prevoz Unije poslodavaca (UPCG) tražio je hitan sastanak sa nadležnim državnim organima, kako bi ukazali na probleme u poslovanju i zatražili podršku za opstanak radnih mjesta.

Odbor za taksi prevoz, koji ima predstavnike iz 13 crnogorskih opština, tražio je satanak sa predstavnicima ministarstava finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, kao i Uprave prihoda i carina (UPC).

Predsjednik Odbora, Dejan Nuculović, kazao je da su značajan pad prometa i nepovoljni ekonomski pokazatelji u toj djelatnosti, osim pandemije i restriktivnih mjera Vlade, posljedica i drugih pojava, među kojima se izdvaja siva ekonomija i nelojalna konkurencija.

On je rekao da su o tome u više navrata obavještavali i donosioce odluka i javnost.

“Njihova riješenost da u potpunosti implementiraju novine iz Zakona o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga i na taj način daju svoj doprinos konačnom uređivanju tržišta taksi prevoza u Crnoj Gori donijela je nešto suprotno – njihova pozicija na tržištu je dodatno pogoršana imajući u vidu činjenicu da je svega oko 30 odsto kompanija iz ove djelatnosti sprovelo elektronsku fiskalizaciju”, naveo je Nuculović u saopštenju.

On tvrdi da su posljednjih mjeseci upravo fiskalizovane kompanije najčešće subjekti inspekcijskih kontrola što, osim što je paradoksalno, postavlja opravdano pitanje o riješenosti i namjeri nadležnih organa da se tom problematikom bave na način koji doprinosi opštem interesu.

“Predmetni problemi u velikoj mjeri čine upitnom i njihovu objektivnu mogućnost da u praksi primijene nova pravila koja sa sobom donosi plan Evropa sad”, tvrdi Nuculović.

Odbor je zatražio hitan sastanak sa nadležnim državnim organima na kojem bi im ukazali na njihove zahtjeve.

Oni traže subvencije na zarade zaposlenih za prvi kvartal ove godine, koje bi se omogućile samo za privredne subjekte koji su fiskalizovani u skladu sa zakonom.

Oni traže i isplatu dugovanih sredstava po osnovu subvencije za nabavku elektronskih naplatnih uređaja u skladu sa zaključcima Vlade.

Nuculović je naveo da članovi Odbora očekuju da će nadležni organi prepoznati značaj neophodne saradnje privatnog i javnog sektor.

“Ukoliko razumijevanje i želja za saradnjom izostane, njihove kompanije će biti primorane da svoje interese i interese svojih zaposlenih zastupaju i brane organizovanjem protesta”, zaključio je Nuculović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije