NaslovnicaBusiness Top StoryOčekuju da Vlada sjutra donese odluku o pomoći ŽPCG

Očekuju da Vlada sjutra donese odluku o pomoći ŽPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor Željezničkog prevoza (ŽPCG), Nenad Babić, očekuje da Vlada sjutra na sjednici donese odluku o nekom vidu pomoći toj kompaniji, koja je pred mogućim stečajem, jer još nije uplatila 5,3 miliona EUR poreskog duga.

“Od Vlade očekujem neku pomoć. Ne znam koliko će iznositi ta pomoć i sigurno neće biti dovoljna za vraćanje poreskog duga, ali očekujem da će Vlada imati razumijevanje za problem kompanije ŽPCG”, kazao je Babić Pobjedi.

On smatra da će Vlada sjutra najvjerovatnije odlučiti za uplatu određenih novčanih sredstava toj željezničkoj kompaniji, a ne za otpis duga.

Prema njegovim riječima, nagovještaj i signal da će Vlada pomoći tom preduzeću dobio je od Ministarstva saobraćaja.

“Bilo je priče sa Ministarstvom saobraćaja da je moguće da nam se pomogne”, rekao je Babić.

On smatra da u bliskoj budućnosti neće biti uveden stečaj u ŽPCG, ali ne isključuje ni tu opciju.

“Smatram da se stečaj neće desiti sada i u neko skorije vrijeme, ali ne mislim da je on potpuno nemoguć. Ja vjerujem da se sada traži neko drugo rješenje za naše preduzeće, koje ne podrazumijeva stečaj”, dodao je Babić.

On je naveo da su predstavnici ŽPCG i Poreske uprave (PU) nedavno obavili razgovore.

“Nema konkretnih pritisaka od PU, ali njeni predstavnici i dalje očekuju da se ozbiljnije pozabavimo problemom poreskog duga”, kazao je Babić.

PU je ranije upozorila ŽPCG da će ukoliko to željezničko preduzeće ne plati 5,3 miliona EUR poreskog duga, PU blokirati žiro račun ove kompanije. PU je saopštila da će, ukoliko ni blokada računa ŽPCG ne da rezultat, inicirati pokretanje stečaja.

Babić je ranije rekao da kompanija poreski dug ne može izmiriti iz redovnih sopstvenih prihoda.

Dug je u prethodne dvije godine porastao za dva miliona EUR, a ŽPCG nije aplicirao za reprogram shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja.

Država je vlasnik 90,79 odsto akcija ŽPCG -a, dok Eurofond i Trend imaju 2,4 odsto, odnosno 1,5 odsto dionica.

Najčitanije

Luxair

Luxair od sjutra leti i ka Podgorici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Letovi Luxaira na liniji Luksemburg-Podgorica-Luksemburg, počinju sjutra. Iz Aerodroma Crne Gore su...