fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObostrana posvećenost unapređenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske

Obostrana posvećenost unapređenju ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojni fond Crne Gore (IRF) i Ambasada Turske posvećeni su unapređenju ekonomskih odnosa dvije države, saopštili su njihovi predstavnici.

Izvršni direktor IRF-a, Nikola Tripković, sastao se danas sa ambasadorom Turske u Crnoj Gori, Barišom Kalkavanom.

Na sastanku je istaknuta podrška IRF-a realizaciji kvalitetnih i održivih projekata u Crnoj Gori.

Tripković je podsjetio na razvojni put institucije i naglasio posvećenost ostvarivanju strateških ciljeva koji su usklađeni sa prioritetima državnog razvoja, sa akcentom na transformaciju IRF-a u crnogorsku razvojnu banku.

Tripković je predstavio Kalkavanu značaj investicione podrške IRF-a strateškim projektima, kao i projektima koji unaprjeđuju konkurentnost mikro, malog i srednjeg biznisa i doprinose očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta.

“Razgovarano je o inicijativama i projektima podrške Ambasade Turske u Crnoj Gori, uključujući saradnju u oblastima infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i razvoja Crne Gore kao regionalnog centra za poslovanje”, navodi se u saopštenju IRF-a.

Kalkavan je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom, ističući da su odnosi njegove zemlje sa Crnom Gorom izvanredni.

Takođe, predstavio je aktivnosti Privredne komore Turske u Crnoj Gori – TurkCham Montenegro, koja pruža platformu za povezivanje turskih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, kao i za crnogorske kompanije koje sarađuju sa Turskom, ističući da kao takva predstavlja servis za unapređenje privredne saradnje dvije zemlje.

Na sastanku je zaključeno da podaci o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni Crne Gore sa Turskom u prošloj godini, koja je iznosila preko 204 miliona EUR, predstavljaju značajan ekonomski faktor.

Prema zvaničnim podacima, najviše stranih kompanija u Crnoj Gori je u vlasništvu turskih državljana, tačnije 3,77 hiljada turskih firmi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...