fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavili poziv za povrtarsku proizvodnju

Objavili poziv za povrtarsku proizvodnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji, kroz ovogodišnji Agrobužet.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da se bespovratna podrška do 40 odsto vrijednosti investicije daje za nabavku rasada povrća i/ili sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća, kao što su paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus.

„Podrška u iznosu do 50 odsto opredjeljuje se za nabavku sadnog, odnosno sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju“, navodi se u saopštenju.

Podrška se obezbjeđuje i za nabavku UV 200 mikronskih folija u iznosu 35 centi po metru kvadratnom, dok maksimalna površina koja se podržava može biti 1,4 puta veća od površine plastenika.

Iz Ministarstva su kazali da se podržavaju investicije u cilju uzgoja prije svega ranog povrća, te manje zastupljenih vrsta za kojima postoji tražnja na tržištu.

Korisnici podrške su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u registre poljoprivrednih gazdinstava i proizvođača sadnog materijala, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do deset hiljada EUR, dok poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do pet hiljada EUR u toku godine.

Minimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 500 EUR.

„Kao rezultat ove mjere podrške tokom prethodnih godina zabilježen je rast broja korisnika podrške i zasijanih površina. Samo prošle godine povrtari su u širenje i unaprjeđenje proizvodnje investirali više od 923 hiljade EUR, uz bespovratnu podršku od preko 390 hiljada“, saopštili su iz Ministarstva.

Zasijane površine pod povrtarskim kulturama povećane su 72 hektra u odnosu na 2017. godinu. Imajući u vidu takvo iskustvo, ove godine su povećana opredijeljena sredstva za ovu mjeru podrške 40 hiljada EUR, zbog čega se očekuju pozitivni efekti.

Rok za dostavljanje zahtjeva na poziv je 1. novembar.

Iz Ministarstva su kazali da je povrtarima kroz ovogodišnji Agrobudžet na raspolaganju i direktna podrška po hektaru, od 180 EUR po hektaru povrtnjaka.

„Takođe, povrtari kao i ostali poljoprivredni proizvođači za nabavku mehanizacije mogu da iskoriste posebnu agrobudžetsku mjeru. Na raspolaganju su im i drugi programi podrške, koji se odnose na osiguranje proizvodnje, preradu, kopanje bunara i organsku proizvodnju“, rekli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Najčitanije

policija, Podgorica

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...
Vaskrs

Danas je Vaskrs