fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObilježavaju godišnjicu u susret intenzivnim ulaganjima

Obilježavaju godišnjicu u susret intenzivnim ulaganjima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) obilježava 111 godina postojanja i rada, u susret intenzivnim investicionim ulaganjima u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta, naročito onih čiji bi se rad zasnivao na obnovljivim izvorima energije.

Iz kompanije su kazali da će skoro biti završeni radovi na revitalizaciji i modernizaciji hidroenenergetskih objekata iz svog proizvodnog portfolija, kao i da su odlučni i istrajni u odluci da ispuni sve zahtjeve Evropske energetske zajednice na polju energetske tranzicije.

Izvršni direktor kompanije, Nikola Rovčanin, kazao je da Dan Elektroprivrede, 19. avgust, predstavlja zgodno podsjećanje na impresivnu tradiciju te kompanije.

“Činjenica da je, još prije 111 godina, u čast krunisanja Nikole I Petrovića Njegoša, u rad puštena prva električna centrala u Crnoj Gori pobuđuje ponos, ali i obavezu da, u vremenu koje slijedi, budemo na visini zadatka, tako što ćemo, poslovanjem koje je na tragu savremenih tendencija u svijetu jačati i elektro-energetsku stabilnost i ekonomiju Crne Gore, na zadovoljstvo svih građana”, naveo je Rovčanin u saopštenju.

Pred kompanijom je skori početak realizacije projekta vjetroparka Gvozd na krnovskoj visoravni, solarne elektrane Briska gora iznad Bara, a izradom idejnog projekta, krajem godine, biće ispunjeni i svi potrebni uslovi za početak izgradnje hidroelektrane (HE) Komarnica, na istoimenoj rijeci.

„VE Gvozd će raspolagati instalisanom snagom od 54,6 megavata (MW), a njena godišnja prozvodnja biće oko 150 gigavat sati (GWh) električne energije, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje oko 25 hiljada domaćinstava“, rekao je Rovčanin.

On je naveo da je na Briskoj gori planirana fazna izgradnja elektrane i to prva faza sa minimalnom instalisanom snagom od 50 MW i druga do ukupno planirane instalisane snage veće od 200 MW.

„Realizacijom tih projekata, kao i projekta HE Komarnica, instalisane snage 172 MW, u narednih nekoliko godina znatno će se povećati snaga proizvodnih objekata u sastavu EPCG što, uz završetak kapitalne revitalizacije postojećih i stvaranje uslova za montažu i osmog agregata u HE Perućica, te strateške zahvate na postrojenjima HE Piva, daje mnogo razloga za optimističan pogled na budućnost“, rekao je Rovčanin.

Za EPCG je posebno značajan projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja, kojim se tom postrojenju omogućava produžetak radnog vijeka, što, uz podrazumijevajuću rekultivaciju deponije pepela i šljake na Maljevcu i toplifikaciju Pljevalja, čini da se, osim ekonomskog, zadovolji i ekološki kriterijum, kao preduslov za komforan život građana.

Od novih projekata EPCG posebno je interesantna izgradnja plutajuće solarne elektrane na Slanskom jezeru. Upravo ovo jezero pruža velike mogućnosti u pogledu razvoja solarne zelene energije, s obzirom na to da Crna Gora, kao zemlja male površine i specifične geografske konfiguracije, ne raspolaže ogromnim prostranstvima pogodnim za montažu solarnih panela, a i samo Slansko jezero, za razliku od Krupca, nije prepoznato kao turistička atrakcija Nikšića.

„Pri tome, treba uzeti u obzir i činjenicu da gradnja plutajućih solarnih panela na ovom jezeru ne bi za sobom povlačila imovinske sporove, budući da se ono nalazi u vlasništvu naše kompanije. Projekat bi, u potpunosti, slijedio smjernice Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) koje se odnose na ublažavanje negativnog uticaja obnovljivih izvora energije na biodiverzitet“, rekli su iz EPCG.

U kompaniji, kako su naveli, predano rade i na projektu obilježavanja neplodnog zemljišta, na kojem bi se instalirali solarni paneli, a posljednji u nizu projekata kojim EPCG pokazuje da ide u korak sa vremenom, odlučno se suočavajući sa energetskim i ekološkim izazovima, jesu projekti, Solari 3000+ i Solari 500+.

„Naša kompanija namjerava da, pokretanjem ovih projekata, doprinese smanjenju korišćenja štetnih izvora energije i, ujedno, omogući građanima da, putem ugradnje solarnih panela na objektima za individualno stanovanje, pogonima male privrede, kao i javnim ustanovama i preduzećima, sami budu u poziciji da generišu električnu energiju“, rekao je Rovčanin.

On je podsjetio da bi kredit za ugradnju solarnih panela otplaćivali u roku od pet do sedam godina i to u pod vrlo povoljnim uslovima, budući da visina rate ne bi bila veća od prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju. Konačno, eventualni višak bi prodavali EPCG.

Uporedo sa razvojnim projektima, u EPCG vode računa i o standardu građana, pa su, tokom ove godine, pokrenuli akciju kojom se vlasnicima brojila koji pripadaju socijalno ugroženim grupama, odnosno nezaposlenima koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i penzionerima čija primanja ne prelaze 222 EUR, omogućili da ostvare popust od 40 odsto na računu za utrošenu električnu energiju.

Briga ne izostaje ni kada su u pitanju redovne platiše, tako da svi članovi Zlatnog tima, a radi se o domaćinstvima koja redovno izmiruju svoje obaveze, na ukupnom računu za utrošenu električnu energiju, ostvaruju popust od 12,25 odsto.

„Pred nama je vrijeme velikih iskušenja, ali i šansi da EPCG učinimo regionalnim gigantom, a državi omogućimo i elektro-energetsku stabilnost i ekonomski rast, uz podrazumijevajuću brigu o interesima i položaju građana Crne Gore. Ishod budućih projekata ne zavisi samo od EPCG, ali ćemo učiniti sve što je u našoj moći da budemo na visini zadatka u svako vrijeme i na svakom mjestu“, precizirao je Rovčanin.

On je kazao da ciljevi njihove poslovne politike, pored dostizanja zacrtanih energetskih i ekonomskih efekata, podrazumijevaju i puno poštovanje evropskih standarda u oblasti očuvanja životne sredine, kao neophodnog uslova za što komforniji život građana, posebno u sredinama u kojima se nalaze naši proizvodni objekti.

„O tome, u dobroj mjeri, svjedoče i naša ulaganja u rekultivaciju deponije pepela i šljake na Maljevcu u pljevaljskoj opštini, vrijedna oko 20 miliona eura, koja polako, ali sigurno postaje zeleni kutak za odmor i rekreaciju svih generacija građana Pljevalja, a tu je i projekat ekološke rekonstrukcije termo bloka, vrijedan oko 54 miliona EUR, koji obuhvata i toplifikaciju grada podno Golubinje“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije