fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObavljena vanredna revizija indeksa MONEX

Obavljena vanredna revizija indeksa MONEX

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montenegroberza je obavila vanrednu reviziju berzanskog indeksa MONEX, zbog isključenja akcija Prve banke sa Prime tržišta i uključenja na MTP ME Sustainable.

Nakon izvršene revizije, u sastav indeksa MONEX uvrštene su dvije nove kompanije i to Centar za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo i Industriaimport-industrijaimpex Podgorica.

Iz indeksne korpe su isključene su akcije Prve banke, Lutrije Crne Gore, Centrojadrana Bar i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG.

Vanredna revizija indeksa MONEX, kako je objašnjeno iz Montenegroberze, vrši se na osnovu podataka o trgovanju u 12-mjesečnom periodu, koji prethodi reviziji.

Izbor emitenata, čije će akcije ući u sastav indeksa, vrši se na osnovu rangiranja po koeficijentu likvidnosti, a uzima se u obzir free float tržišna kapitalizacija.

Indeks MONEX je opšti indeks Montenegroberze. MONEX je pokazatelj stanja i kretanja cijena akcija na regulisanom tržištu, odnosno na berzanskom i slobodnom tržištu Montenegroberze.

Indeks MONEX se računa od marta 2003. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije