fbpx
NaslovnicaMINA BusinessO eventualnom poskupljenju struje krajem godine

O eventualnom poskupljenju struje krajem godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Eventualno poskupljenje struje zavisi od više faktora, između ostalog, hidrološke situacije, proizvodnje i uvoza električne energije, saopštio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i dodao da će se vidjeti kakva će situacija biti krajem godine.

„To će zavisiti od hidrološke situacije, od toga koliko će hidrelektrane proizvoditi u određenom momentu, kolika će biti potentnost solarnih i vjetroelektrana, koliko ćemo biti u obavezi da uvezemo električne energije i po kojoj cijeni. Sve su to ulazni parametri na osnovu kojih se pravi projekcija da li će struja da poskupi”, rekao je Mujović u emisliji Link na Radiju Crne Gore.

On je dodao da Crna Gora mora da uvozi određene količine električne energije, umjesto da struja bude jedan od izvoznih aduta i da se na taj način pumpa budžet, prenosi portal RTCG.

Mujović je kazao da će naredna godina biti izazovna za čitav energetski sistem i podsjetio da se cijena električne energije u Crnoj Gori nije mijenjala posljenjih 12 godina, što smatra prilično neodrživim rješenjem.

“Da ne prejudiciramo, vidjećemo kakva će biti situcija krajem godine sa aspekta da li cijena treba da se poveća ili ne, ali želim da istaknem da će oni koji treba da budu zaštićeni i na koje bi poskupljenje struje bio atak, biti zaštićeni”, saopštio je Mujović.

On smatra da postoji način da se to postigne kroz različite tarifne mehanizme.

Mujović je apelovao i da se električna energija racionalno troši.

On je kazao da će finalni proizvod nakon ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja biti gips, zbog čega je plan da se proizvode gipsane ploče.

“Mi smo prostornim planom Pljevalja predvidjeli izgradnju takve fabrike na lokalitetu deponije Maljevac i postoji jasan plan i želja da se takva fabrika pokrene”, rekao je Mujović.

On je naveo i Bijelo Polje kao grad u kojem treba rješavati ekološke probleme.

“Sredinom jula građani će moći da apliciraju za klima-uređaje za subvencije, a paralelno radimo i na istraživanjima da li se problem zagađenja može riješiti korišćenjem bio-mase putem daljinskog grijanja. Imamo britanskog partnera koji radi istraživanja”, saopštio je Mujović.

On smatra i da je proizvodnja eloksirane bravarije u Željezari Nikšić realna.

Mujović je, govoreći o uzroku nedavnog nestanka struje u Crnoj Gori i zemljama okruženja, kazao da vjeruje da je havarija uzrokovana nizom simultanih ispada. On je objasnio da su havarije u elektroenergetskom sistemu nešto bez čega se ne može, odnosno da se ne može postići 100 odsto pouzdan sistem.

Mujović je dodao da je Crna Gora dio interkonekcije, kao i da je njena loša strana što se svaki potres održava na sve.

Komentarušući nagađanja o tome kako je došlo do prekida napajanjem električnom energijom, on je rekao da vjeruje da Albanija nije krivac, kao i da je preuranjeno donošenje zaključaka krajnje pogrešno.

„Tvrdim da Albanija nije krivac. Možda se tamo desilo, ali sam siguran da taj kvar nije jedini uzrok, već da se desilo nekoliko simultanih događaja – ispada koji su rezulturali kolapsom koji se desio”, zaključio je Mujović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije