fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNVO Briga.me predala inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije projekta Solari

NVO Briga.me predala inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije projekta Solari

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija (NVO) Briga.me pokrenula je inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije projekta Solari 3000+ i 500+, koji sprovode Elektroprivreda (EPCG) i državni Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond).

U inicijativi, koju je ta NVO predala Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK), navodi se da se tim projektom grubo sprječava, ograničava i narušava konkurencija, slobodan razvoj tržišne ekonomije, nezakonito favorizuje EPCG i stvara prostor za zlouptrebe.

Iz te NVO, koja se bavi promovisanjem i unapređenjem zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i kvalitetnog upravljanja otpadom, podsjetili su da projekat Solari 3000+ i 500+, koji je vrijedan 30 miliona EUR, predviđa finansiranje i subvencioniranje domaćinstva i kompanija za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema.

„Ciljevi projekta su povećanje energetske efikasnosti, sigurnost u snabdijevanju, smanjenje emisije ugljen-dioksda, afirmacija korišćenja obnovljivih izvora energije. Eko-fond će obezbijediti dio sredstava, kroz dodjelu subvencije od 20 odsto za ugradnju panela. Kada su u pitanju domaćinstva, EPCG je ovim projektom dobila eksluzivno pravo da nudi pomenute subvencije“, navodi se u saopštenju.

U NVO Briga.me smatraju da se na taj način ostale kompanije sprječavaju da budu ravnopravan učesnik na tržištu, jer ne mogu biti konkurentne EPCG, pošto im nije data mogućnost da kupcima nude istovjetne subvencije Eko-fonda za domaćinstva.

„Takođe, kupcima solarnih panela se onemogućava slobodan izbor proizvoda i upućuju se na proizvode koje im nudi EPCG, čime se direktno sprječava slobodan razvoj tržišne ekonomije i sloboda izbora“, dodaje se u saopštenju.

Time se, kako tvrde u toj NVO, dodatno favorizuje EPCG, koja, kako podsjećaju, ima godišnji prihod od preko 300 miliona EUR, više od hiljadu zaposlenih i direktnu upravljačku kontrolu nad jedinim distributerom električne energije – Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS).

„Ekskulizivitet u nuđenju subvencija smatramo nezakonitim i nepotrebnim. Zato u inicijativi tražimo od Eko-fonda da svoje subvencije učini dostupnim svim zainteresovanim licima pod jednakim uslovima, jer će solarni paneli imati isti pozitivan uzicaj na zaštitu životne sredine, bez obzira na to ko izradi projekat i instalira opremu“ zaključuje se u incijativi.

Iz NVO Briga.me su naglasili da u potpunosti podržavaju ciljeve projekta Solari 3000+ i 500+, ali pod uslovima koji ne predstavljaju eklatantan primjer povrede konkurencije i zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu.

Pored AZK-a, inicijativu su proslijedili i Eko fondu i ministarstvima finansija i socijalnog staranja, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, javne uprave, digitalnog društva i medija i kapitalnih investicija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije