fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNurković: I pored puno izazova većina ciljeva realizovana

Nurković: I pored puno izazova većina ciljeva realizovana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, saopštio je da je za prethodne četiri godine njegovog mandata puno posla odrađeno u svim oblastima saobraćaja i dodao da je zadovoljan rezultatima rada čitavog tima i kolektiva na čijem je čelu bio.

“Ciljevi koje smo na početku zacrtali realizovali smo u najvećem dijelu. Okolnostima, na koje nijesmo mogli uticati, prilagodili smo se na najbolji način, a sve sa ciljem zaštite interesa države i interesa građana” kazao je Nurković Pobjedi.

On je dodao da je puno posla odrađeno u svim oblastima saobraćaja.

“Bilo je puno izazova, dilema, promjena situacija, tržišta, okolnosti. Ova godina donijela je izazove sa kojima se ranije nijesmo suočili, ali ih nijesmo mogli ni predvidjeti. Rješenja koja smo donosili i način na koji smo odgovorili izazovima rezultat su rada i brzog djelovanja kako cijelog kolektiva resora saobraćaja, tako i ostalih resora međusobno”, rekao je Nurković.

On je podsjetio da je na početku mandata, prepoznajući značaj pomorske privrede, ali i nedovoljno iskorišćene kapacitete u toj oblasti, oformio poseban direktorat čiji je zadatak bio da se bavi isključivo pitanjima koja su krucijalna u ovom sektoru.

“Mogu da kažem da je odrađen ogroman posao i da su u sektoru pomorske privrede pomaci vidljivi, vrlo konkretni i mjerljivi. Utvrđen je Predlog zakona o pomorsko-agencijskoj djelatnosti, kojim je prvi put nacionalnim zakonodavstvom regulisano obavljanje ove značajne djelatnosti”, dodao je Nurković.

Prema njegovim riječima, zaključeno je više ugovora o koncesijama.

“Izdvojio bih ugovor o koncesiji za Brodogradilište u Bijeloj, kojim je predviđena investicija od 20 miliona EUR u prve tri godine primjene ugovora. Preduzeću Luka Kotor dodijeljena je prvenstvena koncesija na 12 godina, uz obavezu investiranja od preko pet miliona EUR. Sa Lukom Bar potpisan je aneks IV ugovora, koji do 2037. godine podrazumijeva investicije u ukupnom obimu od preko 61 milion EUR”, precizirao je Nurković.

On je saopštio da je krajem jula Vlada na predlog Ministarstva donijela Strategiju razvoja pomorske privrede do 2030. godine sa pratećim Akcionim planom.

“Uvjeren sam da će implementacijom strategija doći do oporavka jednog od naših najznačajnijih resursa, posebno imajući u vidu da su aktivnosti, ciljevi i mjere koje je postavila strategija zaista suštinske i imaće izraziti uticaj na sve činioce pomorske privrede”, smatra Nurković.

U Ministarstvu su, kako navodi, svjesni koliko su značajni crnogorski pomorci.

“Stava sam da kompletna administracija mora biti dobar i pouzdan partner kako bi ovaj ljudski resurs i kadar bio sačuvan i kako bi nastavili da stvaramo uslove za njegov dalji razvoj i očuvanje crnogorske tradicije u pomorstvu”, rekao je Nurković.

Nurković je naveo da su u njegovom mandatu završeni projekti na željezničkoj infrastrukturi u vrijednosti 36 miliona EUR.

Od toga su najznačajniji remont pruge na dionicama Sutomore – Virpazar (tunel Sozina), Kos – Trebješica, demontaža postojećeg, nabavka i ugradnja novog EVP postrojenja u stanici Trebješica, zamjena signalno-sigurnosnog sistema u stanici Podgorica, sanacija šest kosina na dionici pruge Kolašin ‒ Podgorica, sanacija željezničkog mosta Trebaljevo, kao i radovi koji se odnose se na snaciju većeg broja mostova na barskoj pruzi i kosina na nikšićkoj pruzi.

Nurković je naveo da je postignut veliki progres u korišćenju sredstava iz Zapadno-investicionog okvira, jer je prvi aražman od 40 miliona pri kraju ugovaranja, a drugi od 30 miliona EUR je odobren i koristiće se za sanaciju deset kilometara barske pruge, tri mosta i modernizaciju radionica i depoa.

“Treći aranžman je u fazi odobrenja aplikacije i takođe je vrijedan 30 miliona EUR, a odnosi se na sanaciju većeg broja mostova”, rekao je Nurković.

Prema Nurkovićevim riječima, za mandata ove Vlade valorizacija i dugoročni razvoj crnogorskih vazdušnih luka prepoznati su kao prioritetni zadatak.

“Otpočet je postupak za koncesiju aerodroma Podgorica i Tivat, koji se sastoji iz dvije faze, s tim da je prva završena početkom januara. Kada nam epidemiološka situacija dozvoli nastavićemo sa drugom fazom tendera”, najavio je Nurković.

On je dodao da je Vlada donijela lex specialis sa ciljem pomoći kompaniji Montenegro Airlines (MA), koja je od krucijalnog značaja za turizam Crne Gore.

“Situacija sa pandemijom koronavirusa pokazala je koliki značaj predstavlja nacionalni avio-prevoznik ne samo kada je u pitanju turizam i privreda, već i za svakog našeg građanina kojem je u novonastalim okolnostima država pružila podršku i sigurnost za bezbjedan povratak u Crnu Goru”, poručio je Nurković.

On je rekao i da prvi kilometri auto-puta ulaze u završnu fazu izgradnje.

“Ovaj projekat je oko sebe okupio najveći broj preduzeća koja su radila na jednom projektu u Crnoj Gori, stvarajući na taj način mogućnosti za transfer iskustva, znanja i tehnologija, kako bi i domaće kompanije mogle u sve većoj mjeri postajati konkurentnije na regionalnom tržištu”, kazao je Nurković.

On smatra da se nedovoljno ističe činjenica da od ugovorene vrijednosti radova oko 40,1 odsto ostaje u domaćim finansijskim tokovima, što je u uslovima izloženosti globalnoj konkurenciji za domaća preduzeća i te kako značajno.

On je naveo da se radi i na stvaranju pretpostavki za nastavak realizacije tog projekta.

Prema njegovim riječima nije zapostavljen ni auto-putni pravac duž crnogorskog primorja. U toku je izrada idejnog projekta i prateće tehničke dokumentacije za obilaznicu oko Budve u zoni Jadransko-jonskog koridora, nakon čega odmah i slijedi izrada glavnog projekta i tenderske dokumentacije za prioritetni segment te obilaznice, za koji su već i obezbijeđena sredstva za kofinansiranje izgradnje od 42,1 milion EUR.

Nurković je naveo da se radilo na modernizovanju sistema i da je stavljen u funkciju softverski program za elektronsko praćenje obuke i sertifikacuju pomoraca, izdavanje vinjeta za strane jahte i čamce koji tokom godine posjete Crnu Goru.

Najčitanije

Podgorica, kisa

Vremenska prognoza: Danas umjereno do potpuno oblačno, povremeno kiša

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori danas će biti umjereno do potpuno oblačno, povremeno...