fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovih 850 hiljada EUR bespovratne podrške proizvođačima za preradu mlijeka

Novih 850 hiljada EUR bespovratne podrške proizvođačima za preradu mlijeka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je kroz podršku preradi mlijeka na gazdinstvu proizvođačima širom Crne Gore isplatilo preko 850 hiljada EUR.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, kazao je da je od uvođenja te mjere podrške, prije tri godine, isplaćeno ukupno četiri miliona EUR podrške, pri čemu je obuhvaćena proizvodnja preko 90 miliona litara mlijeka i oko 7,2 hiljade tona raznih mliječnih proizvoda, koji su plasirani na tržište.

Prezentacija rezultata održana je u okviru radne posjete Pljevljima, sa razlogom, jer su proizvođači iz te opštine najbrojniji korisnici podrške. Za 449 proizvođača iz Pljevalja u prvoj polovini ove godine uplaćeno je preko 200 hiljada EUR, ili oko jedna četvrtina ukupne podrške.

Prezentacija je održana na Kosanici, na imanju uglednog poljoprivrednog proizvođača Vukomana Petrovića.

„I danas smo sa vrijednim domaćinima na terenu, da predstavimo ostvarene rezultate, da sagledamo izazove, da se dogovaramo i planiramo. Ovo je jedna od preko 320 terenskih posjeta u protekle tri i po godine. Ovakav pristup i zajedništvo vrijednih domaćina i preduzetnika, Vlade i lokalnih samouprava koje smo izgradili, daju ohrabrujuće rezultate“, poručio je Simović.

On je podsjetio da je mjera podrške preradi mlijeka na gazdinstvu kreirana prvi put prije tri godine, kao rezultat, razumijevanja potreba vrijednih stočara, koji nijesu bili u sistemu otkupa mlijeka, a samim tim ni u sistemu podrške.

„O značaju i rezultatima najbolje govori podatak da u ovoj godini imamo 1,6 hiljada korisnika. Prije tri godine, kada smo uveli ovaj vid podrške, imali smo svega 278. Za četiri godine obuhvaćena je proizvodnja preko 90 miliona litara mlijeka i oko 7,2 hiljade tona raznih mliječnih proizvoda, koji su plasirani na tržište“, saopštio je Simović.

On je dodao da je za prvu polovinu godine na račune proizvođača u ponedjeljak uplaćeno preko 850 hiljada EUR.

Od uvođenja mjere prije tri godine do sada je isplaćeno preko četiri miliona EUR.

Procjena je, kako je dodao Simović, da će samo u ovoj godini biti obuhvaćena proizvodnja preko 35 miliona litara mlijeka, odnosno proizvodnja preko tri hiljade tona raznih mliječnih proizvoda.

Simović je naveo da su i u ovoj godini najbrojniji korisnici podrške proizvođači iz Opštine Pljevlja. Za njih 449 isplaćeno je preko 200 hiljada EUR, ili oko jedna četvrtina ukupne podrške.

„Uspješne rezultate ove mjere podrške predstavljamo na gazdinstvu uspješnog proizvođača i uzornog domaćina Vukomana Petrovića, koji je svojim posvećenim radom pokazao da je poljoprivreda održiv i unosan posao. Kroz brojne programe i mjere podrške Vukoman u kontinuitetu ostvaruje značajnu bespovratnu podršku za izgradnju i opremanje objekata za primarnu proizvodnju i preradu, nabavku savremene mehanizacije i opreme i rasnih grla stoke“, kazao je Simović.

Kod kreiranja te mjere, kako je naveo, postavljena su nekolika važna cilja – unapređenje konkurentnosti proizvođača, uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane i podrška očuvanju i snaženju proizvodnje tradicionalnih domaćih mliječnih proizvoda.

Simović je dodao da je zaštitom proizvoda kao što su pljevaljski sir, kolašinski lisnati sir i durmitorski skorup proizvođačima omogućena bolja vidljivost i prepoznatljivost i na domaćem i na inostranom tržištu, kao i dodata vrijednost.

„Proces razvoja brenda je dugotrajan i zahtijeva posvećenost, dosljedno uspostavljanje i poštovanje standarda kvaliteta i definisanih receptura i zato svi u proizvodnom i u lancu kontrole kvaliteta imaju svoju ulogu i odgovornost“, rekao je Simović.

On je ocijenio da rezultati svih tih aktivnosti danas, nakon tri i po godine sprovođenja mjere, potvrđuju da su donijete ispravne odluke, da se vrijedno i uspješno radilo i da su postignuti postavljeni ciljevi.

„Zbog toga smo rastom interesovanja za podršku i brojem registrovanih proizvođača, iz godine u godinu opredjeljivali i više sredstava u Agrobudžetu za ovu namjenu, a mjeru i proceduru realizacije unapređivali s ciljem da našim proizvođačima olakšamo i postupak prijave za podršku učinimo jednostavnijim“, kazao je Simović.

On je ocijenio i da su postignuti rezultati konkretni, mjerljivi i vidljivi, odnosno da je upisom u registre, u sistem bezbjednosti hrane, uvedeno je preko dvije hiljade gazdinstava na kojima se prerađuje mlijeko i koji mliječne proizvode plasiraju na tržište.

„Na ovim gazdinstvima se dva puta godišnje analiziraju gotovi proizvodi i prate podaci o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda. Obezbijedili smo podršku u Agrobudžetu za preko dvije hiljade novih korisnika – za koje s pravom možemo reći da su mali pogoni i porodični biznisi u ruralnim područjima, koji čuvaju tradiciju u proizvodnji sireva i drugih mliječnih proizvoda“, naveo je Simović.

On je kazao da su dobili podatke o načinu plasmana tih mliječnih proizvoda i time unaprijedili bezbjednost hrane i očuvanje kvaliteta proizvoda kod svih subjekata u lancu snabdijevanja.

„I u ovoj godini najveći broj korisnika podrške je iz sjevernog regiona – 86 odsto i njima je isplaćeno 716 hiljada EUR podrške“, dodao je Simović.

On je kazao da ostvareni rezultati ohrabruju i motivišu, ali i obavezuju da ubuduće još odlučnije i posvećenije nastave realizaciju te i brojnih drugih izdašnih agrobudžetskih mjera i projekata usmjerenih na unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima.

„U vremenu velikih globalnih izazova, kakva je pandemija koronavirusa, domaća proizvodnja pokazala je svoj puni značaj. Zbog toga je Vlada u okviru trećeg paketa mjera kreirala koncept brzih iskoraka u sektoru poljoprivrede kojima se pružaju velike šanse i mogućnosti za razvoj široke kooperantske mreže, posebno u oblasti stočarstva. Siguran sam da će brojni vrijedni proizvođači prepoznati i odlučno iskoristiti ove nove šanse u korist svog napretka i napretka cijele države“, poručio je Simović.

Najčitanije

Skupština Crne Gore

Forum generalnih sekretara parlamenata u Budvi

Podgorica, (MINA) – Forum generalnih sekretara parlamenata, kojem će prisustvovati generalni sekretari skupština država...