fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord Dow Jonesa

Novi rekord Dow Jonesa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks dostigao novu najvišu vrijednost u istoriji, dok je Nasdaq pao jer se nastavlja rotacija kapitala iz tehnološkog u ciklične sektore.

Dow Jones ojačao je 0,29 odsto na 34.230 bodova, a S&P 500 neznatno na 4.167 poena. Nasdaq indeks skliznuo je 0,37 odsto na 13.582 boda, prenosi SEEbiz.

Takva kretanja indeksa posljedica su preseljenja kapitala iz tehnološkog sektora, koji je prošle godine zbog zatvaranja ekonomija predvodio po rastu cijena, u ciklične sektore, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od otvaranja privreda i ubrzanja oporavka od koronakrize.

„Energetski, finansijski, rudarski i industrijski sektor bolje su prošli od ostalih. To su ciklični sektori, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od oporavka”, rekao je strateg u firmi U.S. Bank Wealth Management, Terry Sandven.

Tehnološki sektor je pod pritiskom, iako su kompanije, kao što su Apple, Amazon.com, Alphabet, Facebook i Microsoft, ostvarile bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate u prvom tromjesečju.

Do sada je više od polovine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovne izvještaje, pri čemu je njih oko 87 odsto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prethodnom tromjesečju porasle 47,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su prije dvije sedmice očekivali rast od oko 25 odsto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, biće to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

Ulagači su ipak zabrinuti zbog mogućeg jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa.

„Kada tržište dostigne vrhunac, što smo vidjeli nedavno, jedna od stvari koja zabrinjava ulagače je jačanje inflacije i što to znači za profitabilnost kompanija”, rekao je Sandven.

Fiskalni podsticaji, ubrzanje procesa vakcinisanja protiv Covida-19 i izuzetno podsticajna monetarna politika američke centralne banke podržavaju oporavak ekonomije i rast Wall Streeta.

No, prije ili kasnije vlasti će morati da povećaju poreze da bi finansirale budžetski deficit, a centralna banka kamate da bi spriječila rast inflacije.

Stoga su ulagači oprezni uoči izvještaja o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje će biti objavljeno krajem sedmice.

Budu li podaci snažni, kao posljednjih mjeseci, to će značiti da se oporavak privrede ubrzava, ali i da bi centralna banka mogla povećati kamate prije nego što se očekivalo.

Agencija za zapošljavanje (ADP) je u srijedu saopštila da je u aprilu u privatnom sektoru posao našlo 742 hiljade Amerikanaca, nešto manje nego što su analitičari očekivali.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,68 odsto na 7.039 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,12 odsto na 15.170 poena, a pariski CAC 1,4 odsto na 6.339 bodova.

Najčitanije

gorivo

Jeftinije sve vrste goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sve vrste goriva od danas su jeftinije dva do četiri centa,...