fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi duvanski kombinat prekida proizvodnju duvanskih proizvoda

Novi duvanski kombinat prekida proizvodnju duvanskih proizvoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Grand lnternational FZ-LLC, vlasnik kompanije Novi duvanski kombinat Podgorica, odlučila је da prekine proizvodnju duvanskih praizvoda.

Kako je saopšteno, ta kompanija je sada u procesu prestanka obavljanja svoje djelatnosti.

Iz te kompanije su naveli da su, u zadnjih pet godina, investirali više od 25 miliona EUR za otvaranje fabrike za proizvodnju duvana kao i da su zaposlili više od 60 radnika.

“Dali smo prioritet domaćim kompanijama u poslovanju sa duvanskim kombinatom, podržali uzgajivače duvana davajući im besplatno sjeme i stručnu роmoć. Otkupljivali smo cjelokupne proizvedene količine duvana”, naveli su iz te kompanije.

Oni su kazali da su nekoliko puta povećavali otkupnu cijenu duvana, a sve u cilju poboljšanja poslovanja domaćih kompanija.

“Uprkos uloženim naporima, nijesmo bili zadovoljni saradnjom sa individualnim poljoprivrednim proizvođačima о čemu smo u više navrata informisali resorno ministarstvo”, rekli su iz te kompanije.

Oni su naveli da imaju više razloga za nezadovoljstvo ali da posebno izdvajaju loš kvalitet proizvedenog sirovog duvana u listu.

“lzrazili smo želju da proširimo kapacitet otvaranjem pogona za primarnu proizvodnju duvana u vrijednosti investicije od 12 miliona EUR, čime bismo dodatno zaposlili još najmanje 40 radnika”, kazali su iz te kompanije.

Oni su poručili da su investirali u izgradnju prostorija za rad carinskih organa koji 24 sata prate rad u Slobodnoj zoni, sa svom potrebnom opremom, video nadzorom i kancelarijskom opremom.

Novi duvanski kombinat, kako su rekli, više je puta bio predmet kontrole carinskih organa i Poreske uprave, nakon čega nijesu utvrđene bilo kakve nepravilnosti, niti date primjedbe.

“Nažalost, Grand International FZ-LLC i mendžment Novog duvanskog kombinata nije naišao na razumijevanje i podršku od strane Vlade Crne Gore”, kazali su iz te kompanije.

Oni su naveli da su se Vladi obraćali u više navrata ali da nijesu dobili povratne informacije, kao ni odgovor na bilo koje zvanično obraćanje.

Prema njihovim riječima, menadžment Novog duvanskog kombinata bio otvoren i kooperativan za saradnju sa svim nadležnim institucijama Crne Gore.

“U budućem periodu ne planiramo nastavak investiranja pod prethodno navedenim uslovima”, poručili su iz te kompanije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije