fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNova uprava Svetog Stefana potvrdila odluku DPS-a

Nova uprava Svetog Stefana potvrdila odluku DPS-a

Budva, (MINA-BUSINESS) – Nova uprava Sveti Stefan hotela, u većinskom državnom vlasništvu, uputila je incijativu Vladi da preduzme sve aktivnosti kako bi spriječila negativno posljedice po državni budžet i turističku privredu zbog odluke Opštine Budva da ekspropriše dio Miločerskog parka.

Odluku o upućivanju incijative Vladi donijela je Skupština akcionara kompanije, koja gazduje grad-hotelom Sveti Stefan i Vilom Miločer, nakon što je smijenjen kadar bivše vlasti i imenovani novi, pišu Vijesti.

Iako se očekivalo da će novoimenovano rukovodstvo Sveti Stefan hotela povući tužbu koju je ta firma pod kadrom Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokrata (SD) podnijela uoči nove godine protiv lokalne uprave, nakon što je budvanski parlament izglasao odluku da se dio ispred Miločerskog parka ekspropriše i pretvori u javni parking za potrebe lokalnog stanovništva naselja Pržno, to se očigledno nije desilo.

Skupština akcionara je usvojila zaključak koji je predložilo rukovodstvo iz perioda DPS-SD uprave.

“Upućuje se inicijativa Vladi da preduzme sve neophodne aktivnosti na zaštiti prava i obaveza iz ugovora o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer, kako bi se spriječile negativne posljedice po Sveti Stefan hotele, budžet Crne Gore i turističku privredu. Vlada kao garant ugovora, na koji je Skupština dala saglasnost, ima posebnu odgovornost u rješavanju nastalih problema i u zaštiti njegove primjene”, navodi se u zaključku koji je usvojila Skupština akcionara.

Skupština akcionara praktično je prihvatila sve navode bivše uprave, da je odluka Opštine Budva da se obavi ekproprijacija kršenje ugovora o dugoročnom zakupu elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan Miločer.

Sveti Stefan hoteli su nastali restrukturiranjem Hotelske grupe Budvanska rivijera. Na tu firmu su uknjiženi grad-hotel Sveti Stefan i Vila Miločer, koji su izdati u višedecenijski zakup kompaniji Adriatic properties, naturalizovanih Crnogoraca Petrosa Statisa i Vei Seng Pua.

Budvanski parlament je sredinom decembra prošle godine na burnoj raspravi usvojio odluku o utvrđivanu javnog interesa radi eksproprijacije parcele od dvije i po hiljade kvadrata.

Odluku su predložile lokalne Demokrate, a jednoglasno podržali odbornici kompletne vladajuće koalicije, navodeći da je i Detaljnim urbanističkim planom na toj lokaciji predviđen parking, te podržala zahtjev Mjesne zajednice Sveti Stefan da se na taj način riješi nedostatak parking prostora u Pržnu.

Međutim, to je odmah osporila vladina kompanija Sveti Stefan hoteli, na koju je uknjižena parcela, te ekspresno podnijela krajem decembra tužbu Upravnom sudu radi poništenja odluke, smatrajući da bi moglo doći do raskida ugovora o zakupu sa Adriatic propertiesom.

“Sve i da je deklarisani opšti interes izgradnje turističkih kapaciteta u skladu sa Prostornim urbanističkim planom, a ne javni parking, u jednom od najljepših kutaka na Mediteranu, Opština Budva nije smjela staviti lokalni interes jedne mjesne zajednice iznad javnog interesa države koji se ogleda u pravima iz zaključenog ugovora o zakupu i obaveza poštovanja ugovorenih obaveza”, navodi se u tužbi koju su Sveti Stefan hoteli podnijeli protiv Opštine.

Kako su obrazložili, Sveti Stefan hoteli imaju zaključen ugovor o dugoročnom zakupu od 42 godine, koji pored hotela Sveti Stefan obuhvata i pomenutu parcelu.

Ugovor je zaključila Vlada i garantovala za njegovo dobro izvršenje, na koji je saglasnost dala Skupština.

“Eksproprijacijom parcele bila bi dovedena u pitanje i održivost ugovora, pa bi Sveti Stefan hoteli, koji su u većinskom vlasništvu Vlade, ali i sama država Crna Gora bili izloženi potencijalno veoma opasnim tužbama za raskid zakupa i naknadu štete, što bi proizvelo znatno veće posljedice po opšti interes od bilo kakvih benefita koji se mogu ostvariti eksproprijacijom malog dijela zakupljene imovine”, navodi se u tužbi.

Zakupac Adriatic properties je uputio pismo Sveti Stefan hotelima, kojim se ukazuje na obavezu poštovanja ugovorenih odredbi i postojanja razloga za pokretanje arbitražnog postupka.

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...