fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNova ograničenja opteretila bi poslovanje u turizmu

Nova ograničenja opteretila bi poslovanje u turizmu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Potencijalnio uvođenje novih ograničenja upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, negativno bi uticalo na poslovanje u turizmu, a nepovoljno na zaštitu javnog zdravlja, pokazali su najnoviji rezultati istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da bi izmjene aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, posebno u dijelu potencijalnih uvođenja novih ograničenja upotrebe bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, negativno uticale na poslovanje ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Privredne komore (PKCG), istraživanje sprovedeno među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata u Crnoj Gori, ukazuje da više od polovine ispitanika, odnosno 59 odsto, vjeruje da bi dodatne zabrane u okviru izmjena postojećeg Zakona direktno uticale na navike građana, te posljedično dovele do pada prometa i manjeg obima posla u ugostiteljskim objektima.

„Rezultati ispitivanja pokazuju uvjerenje među vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih objekata da bi dodatna zabrana korišćenja bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru navela ljude da djelimično, ili u potpunosti, krše ovu zabranu, dok nemali broj njih misli i da bi dodatne zabrane navele korisnike alternativa da se vrate upotrebi cigareta“, navodi se u saopštenju.

Istraživanje koje je sprovedeno u okviru priprema za turističku sezonu, pokazuje veliku zabrinutost među ugostiteljima da bi nova ograničenja opteretila poslovanje u turizmu, ali i nepovoljno uticala na svijest pušača, pa samim tim i na zaštitu javnog zdravlja, te se očekuje sinhronizacija djelovanja i partnerski odnos između javnog i privatnog sektora.

“Govoreći o efektima aktuelnog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji je usvojen 2019. godine, ispitani ugostitelji smatraju da su njegove odredbe uglavnom zadovoljavajuće, jer je jasno definisao način na koji se duvanski proizvodi i novi proizvodi na bazi duvana i nikotina koriste u zatvorenom prostoru“, dodaje se u saopštenju.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja u 18 gradova i opština u Crnoj Gori, među 300 vlasnika i menadžera koji raspolažu ugostiteljskim objektima površine od 50 do 200 kvadratnih metara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...