fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNiže takse smanjuju prihode skoro pola miliona EUR

Niže takse smanjuju prihode skoro pola miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Usvajanjem odluka o administartivnim i lokalnim komunalnim taksama, kojim je predviđeno njihovo smanjenje, Glavni grad će na godišnjem nivou imati manji prihod od skoro pola miliona EUR, saopštio sekretar za finansije Miomir Jakšić.

“Osnov za uvođenje lokalne komunalne takse je zauzimanje javne površine. Imali smo ranije 11 tačaka po kojima smo uvodili komunalne takse, a sada samo tri i to korišćenje prostora na javnim površinama, reklamnih panoa i prostora za parkiranje vozila“, rekao je Jakšić na javnoj raspravi.

Ta odluka će, kako je dodao, imati mnogo veće reperkusije u odnosu na adminsitartivne takse.

„Prema nekoj mojoj procjeni, po osnovu te odluke će doći do pada prihoda na godišnjem nivou od 250 hiljada do 300 hiljada EUR. Kada se uzme u obzir da će po osnovu smanjenja svih administrativnih taksi prihod biti manji 100 hiljada, to znači da će Glavni grad na godišnjem nivou biti zakinut za skoro 500 hiljada EUR“, objasnio je Jakšić.

On je naveo da grad to svjesno radi u cilju poštovanja odluke Vlade.

Najveće smanjenje došlo je kod zauzimanja prostora za postavljanje zatvorene bašte, pa je kvadrat prostora sa 27 EUR smanjen na 15 EUR.

“Kada je u pitanju postavljanje otvorene bašte, kvadrat će se umjesto 17 EUR plaćati 14 EUR. Sve takse iz oblasti zauzimanja javnih površina su smanjene”, rekao je Jakšić.

On je saopštio da su smanjene i sve administrativne takse.

“Prije mjesec je donesen Zakon o administratitvnim taksama kojem je cilj da se smanje one koje se plaćaju za izvršenu uslugu. Smanjeno je skoro 70 vrsta administrativnih taksi, a skoro 80 odsto je pretrpjelo smanjenje pojedinačne takse. Glavni grad će ostati zakinut za oko 100 hiljada EUR godišnje po tom osnovu”, kazao je Jakšić.

On je saopštio da će obje odluke biti upućene na saglasnost Ministarstvu finansija, te da se na julskoj sjednici Skupštine Glavnog grada može očekivati njihovo usvajanje.

Najčitanije