fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNiski prihodi od taksi

Niski prihodi od taksi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Namjenski prihodi od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse su ove godine na nivou 26,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštili su predstavnici Nacionalne turističke organizacije (NTO), dodajući da ti prihodi iznose 2,96 miliona EUR.

“Kada je riječ o prihodima samo od boravišne takse naplaćeno je 1,23 miLiona EUR što predstavlja ostvarenje od 16,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine”, kazali su Pobjedi iz NTO-a.

Kako su naveli prema posljednjem izvještaju Evropske komisije za putovanja (ETC) čiji je NTOCG punopravni član, globalna zdravstvena kriza dovela je do toga da se turistički sektor u Evropi suočava sa do sada neviđenom krizom uz povećanu neizvjesnost po pitanju oporavka.

“Najnovije prognoze pokazuju da se ove godine očekuje smanjenje putovanja u Evropu za 54 odsto u odnosu na prošlu godinu. Takođe, očekuje se da će se globalna međunarodna putovanja prepoloviti ove godine, pri čemu nivoi prošle godine neće biti dostignuti ponovo do 2023. godine, prema najnovijim prognozama turističke ekonomije”, kazali su iz NTO-a.

Oni su dodali da su usljed zdravstvene krize većina zemalja svijeta primijenile ozbiljna ograničenja, odnosno zatvaranje granica, ograničavanje kretanja građana kao i potpuna zatvaranja, koja su imala snažan negativan uticaj na turizam i ovogodišnju ljetnju sezonu.

“Stope popunjenosti hotela u Evropi iznosile su 26,5 odsto u julu, što predstavlja pad od 66,4 odsto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine. Otvoreni hoteli u Crnoj Gori tokom jula bilježili su popunjenost i do 42 odsto”, navode podatke iz NTO.

Međutim, oni su naveli da iako su mnogi Evropljani željeli da ponovo putuju tokom ljeta, nedosljedna i neprestano mijenjajuća granična ograničenja, kao i zabuna oko zahtjeva za karantinom i testom, izazvala su frustraciju kod potencijalnih turista i negativno uticale na ostvarivanje kako putovanja na odmor tako i poslovnih putovanja.

“Očigledno je da je turizam kao sektor koji karakterišu interakcije ljudi, pretrpio snažne promjene. Prilagođavajući se ‘novoj normalnosti’ šansu za uspjeh vidimo u efikasnom prihvatanju metoda digitalnog svijeta. U tom smislu NTOCG svoje promotivne aktivnosti preusmjerava primarno na digitalne kanale, poput virtuelnog učešća na turističkim sajmovima, oglašavanja putem globalnih turističkih platformi i društvenih mreža, održavanje onlajn vebinara, lajvstriminga kojima se promoviše destinacija na emitivnim tržištima”, kazali su iz NTO-a.

Oni su kazali da vjeruju da će opštine kao njihovi osnivači zajedno sa drugim nadležnim institucijama pronaći modele da im se pruži podrška, kako bi prevazišle finansijske probleme sa kojima se neke od njih trenutno suočavaju.

Kada je riječ o finansijama NTOCG se za sada se ne suočava sa problemima koji bi ugrozili nesmetano odvijanje planiranih aktivnosti u ovoj godini, imajući u vidu da je rebalansom finansiranje aktivnosti, u najvećem dijelu, planirano iz opštih budžetskih sredstava i oni vjeruju da će tako i ostati.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...