fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNina Drakić nova predsjednica PKCG

Nina Drakić nova predsjednica PKCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnja vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore (PKCG), Nina Drakić, izabrana je za predsjednicu te poslovne asocijacije.

Za Drakić je na sjednici Skupštine te poslovne asocijacije glasalo 37 od ukupno prisutnih 49 članova Skupštine. Kandidat Srđan Laković dobio je 12 glasova, dok je Irena Radović bez glasova.

Drakić je prva žena na čelu najuticajnije poslovne asocijacije koja 94. godinu okuplja cjelokupnu crnogorsku privredu, prva doktorka nauka na tom položaju i najmlađi predsjednik u trenutku stupanja na dužnost.

Rođena je 11. novembra 1980. godine u Podgorici. Završila je Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore 2003. godine, a zvanje doktora ekonomskih nauka stekla 2018. godine na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica.

Autorka je više naučnih radova, a posjeduje licence za poslove brokera i investicionog menadžera, te trenera korporativnog upravljanja. Usavršavala se u Japanu i Turskoj. Radila je na projektima USAID, Svjetske banke, GIZ-a i UNDP-a.

Od 2010. godine radi u PKCG, gdje je, pored ostalog, obavljala poslove direktorice Sektora za istraživanja i analize, potpredsjednice Privredne komore, a od 1. septembra obavljala dužnost predsjednika te asocijacije. Autor i koautor je brojnih ekonomskih analiza, a učestvovala je u implementaciji više međunarodnih projekata.

Drakić ima bogato iskustvo u radu sa privredom, a kao njen zastupnik učestvovala je u brojnim radnim grupama i tijelima Vlade, među kojima Savjet za suzbijanje sive ekonomije, Savjet za konkurentnost, Savjet za privatizaciju i Savjet statističkog sistema Crne Gore. Svoj doprinos daje i pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom, kao članica Radne grupe za pregovaračka poglavlja 16 – Porezi i 30 – Vanjski odnosi.

Obraćajući se Skupštini, Drakić je istakla namjeru da osnaži rad organa i tijela Komore kao i saradnju sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou.

“Asocijacija će intenzivno doprinositi jačanju konkurentnosti i promociji privrede, internacionalizaciji poslovanja, širenju novih znanja i realizaciji međunarodnih projekata”, rekla je Drakić.

U fokusu rada Komore, prema njenim riječima, biće formiranje centara za digitalnu transformaciju, zelenu i cirkularnu ekonomiju, te jedinstvene kontakt tačke za sve usluge koje ova asocijacija može da pruži mikro, malim i srednjim preduzećima.

Ona je kazala da će se zalagati za povećanje transparentnosti rada Komore, otvorenosti i vidljivosti.

“Vjerujem da će realizacija ovog programa doprinijeti da se rad i pozicija Komore unaprijede, a njena uloga zastupnika, promotera i servisa privede osnaži”, rekla je Drakić.

Mandat 20. predsjednice Privredne komore počeće 1. januara.

Skupština je na istoj sjednici usvojila Program rada Privredne komore i odluke o finansijskom planu, te o visini, načinu i rokovima plaćanja članskog doprinosa za narednu godinu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije