fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNezahvalno procjenjivati potencijalnu dobit od istraživanja nafte i gasa

Nezahvalno procjenjivati potencijalnu dobit od istraživanja nafte i gasa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projekat istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmoruju je dobar, ali je u ovom trenutku nezahvalno procjenjivati potencijalnu dobit, saopštio je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i dodao da se potencijalne rezerve mjere milijardama EUR.

„Narahvalno je pričati o bilo kakvoj dobiti, jer ona zavisi od programa razrade ležišta i režima proizvodnje. Potencijalne rezerve se mjere milijardama EUR, a prema nekim najavama, veoma smo optimistični po tom pitanju“, rekao je Bojanić u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Albanske koalicije, Fatmira Đeke.

On smatra da je projekat istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju šansa da Crna Gora izađe iz krize i podigne standard građana, kao i da bi dio potencijalnih sredstava bio ostavljen budućim generacijama.

„Ta sredstva bi pomogla ekonomskom oporavku, a dio bi ostao budućim generacijama, jer je Zakonom o ugljovodiomicima predviđeno formiranje fonda, u koji bi bila uplaćivana sredstva od ekspoloatacije“, naveo je Bojanić.

On je podsjetio da je u toku istražno bušenje, koje će biti završeno za četiri do šest mjeseci, nakon čega će se znati kolika su nalazišta i koliko isplativa.

„Nemam problem s tim da nakon toga svi zajedno odlučimo šta ćemo raditi“, poručio je Bojanić.

On je saopštio da su svi ugovori u vezi istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju dostupni na sajtu Ministarstva kapitalnih investicija i Uprave za ugljovodonike, a dokumenti i elaborati o životnoj sredini na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Bojanić je dodao da su koncesionari položili garanciju da u slučaju incidenta snose troškove i plate obeštećenje.

On je, na pitanje poslanika Albanske liste Gencija Nimanbegua šta je Vlada spremna da uradi da se zaustavi bušenje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, rekao da bi eventualni raskid ugovora koštao stotine miliona EUR.

“Ukoliko se krene na raskidanje ugovora, država bi morala da nadoknadi uložena sredstva koncesionara, koja iznose oko 100 miliona EUR. Time bi ugrozili budžet. Postoji i mogućnost potraživanja za izgubljenu dobit, koja bi se mjerila milijardama”, objasnio je Bojanić.

On je poručio da vjeruje da projekat istraživanja nafte i gasa ima budućnost i da će njegovom realizacijom budućim generacijama biti ostavljeno barem nešto stredstava i resursa.

Bojanić je na pitanje poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara, kazao da Ministarstvo, odnosno Vlada nemaju šta da kriju kada je riječ o tom projektu, kao i da će sva dokumenta biti data na uvid.

On nije isključio ni mogućnost da se o pitanju eksploatacije nafte i gasa iz crnogorskog podmorja odlučuje na referendumu.

Konatar je kazao da se protivi istraživanju u crnogorskom podmorju i da je potrebno više znati o tom projektu, zbog čega bi trebalo organizovati referendum, kako bi građani dali konačni sud o svemu.

Bojanić je saopštio i da novih malih hidroelektrana (mHE) u Crnoj Gori neće biti, a da je za postojeće procedura u toku.

“Negdje smo pokrenuli proceduru raskida ugovora, a negdje su to učinili sami investitori”, kazao je Bojanić i dodao da će biti raskinuti svi ugovori gdje to bude moguće bez štete po državu.

On je, na pitanje poslanice Socijalističke narodne partije (SNP) Danijele Đurović, saopštio da smatra da preduzeće Pomorski saobraćaj, koje održava trajektnu liniju između Kamenara i Lepetana, ima monopol i da je držva napravila grešku što ga je prodala.

“Vrijeme će pokazati da li je to bila greška i šta je bilo iza toga”, rekao je Bojanić.

Najčitanije