fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeto dobit od skoro 1,8 milijardi EUR

Neto dobit od skoro 1,8 milijardi EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Erste grupa završila je prošlu godinu sa neto dobitkom od 1,8 milijardi EUR, trećinu većim u odnosu na 2017, što je, prema riječima predstavnika kompanije, najbolji rezultat u njenoj istoriji.

Glavni izvršni direktor Erste grupe, Andreas Treichl, kazao je da ostvareni rezultat ima važnu simboliku za 200 godina rada kompanije i ukazuje na održivost poslovnog modela koji je u velikoj mjeri izmijenio region u kojem je aktivna.

„Činjenica da je taj rezultat podržan jakim osnovama, odnosno rastom od sedam odsto, kako obima depozita, tako i kredita. To ukazuje na ispravnost našeg modela. Teritorija koju pokrivamo pokazuje da se i dalje nalazimo u ekonomski najdinamičnijem regionu EU“, rekao je Treichl.

On je dodao da su niske stope nezaposlenosti, rast realnih zarada i sve veća ekonomska konkurentnost podstakli preduzetnike u regionu da preuzimaju više rizika i investiraju i tako stvaraju nova radna mjesta.

„Taj pozitivan sentiment je takođe vidljiv u sektoru poslovanja sa stanovništvom, u kojem je potražnja klijenata za stambenim i potrošačkim kreditima ostala na visokom nivou. Brzi kontinuirani rast na strani depozita ukazuje na povjerenje koje nam klijenti ukazuju kao instituciji koja postoji već 200 godina, ali je on takođe odraz neuspjeha tržišta kapitala da pruže privlačnu alternativu štednim knjižicama“, saopštio je Treichl.

On je, govoreći o izazovima koje region stavlja pred banku, kazao da je protekla godina jasno pokazala da politički rizik premašuje komercijalni, ali da taj fenomen nije jedinstven za region centralne i istočne Evrope.

„Naš poslovni model je tokom prošle godine nastavio da se oslanja na svoje prednosti: konzistentno povoljna sredina u pogledu rizika doprinijela je daljem padu koeficijenta PK na 3,2 odsto. Neto prihod od kamata porastao je 5,3 odsto, a od naknada i provizija 3,1 odsto“, naveo je Treichl.

On je dodao da su troškovi ostali skoro nepromijenjeni i stoga su bili još jedan faktor koji je doprinio značajnom rastu operativnog rezultata od skoro devet odsto.

„Zadovoljni smo pozicijom u pogledu likvidnosti, kao i kapitalom, Naš koeficijent kapitala CET1 iznosio je 13,5 odsto, dok je koeficijent ukupnog kapitala bio 18,2 odsto. S obzirom na taj kontekst, takođe želimo da podijelimo dobar rezultat sa akcionarima i stoga ćemo predložiti povećanu dividendu od 1,4 EUR po akciji na godišnjoj skupštini akcionara“, najavio je Treichl.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije