fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeto dobit Erste grupe 1,22 milijarde EUR

Neto dobit Erste grupe 1,22 milijarde EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Erste grupa završila je treći ovogodišnji kvartal sa neto dobitkom od 1,22 milijarde EUR, saopšteno je iz te kompanije.

Glavni izvršni direktor Erste grupe, Andreas Treichl, kazao je da je kompanija nastavila da bilježi dobre rezultate i u trećem kvartalu, uz solidan rast kreditne aktivnosti i depozita, kao i odličnu poziciju po pitanju likvidnosti i izvora finansiranja.

On je dodao da su prihodi rasli brže od troškova, uprkos povećanju zarada u regionu centralne i istočne Evrope (CIE) i viših doprinosa u sisteme osiguranja depozita tokom perioda izvještavanja.

„Kao rezultat toga, uspjeli smo da poboljšamo odnos troškova i prihoda na 58,6 odsto. Kontinuirana vitalnost ekonomija u CIE doprinijela je zadržavanju izuzetno povoljnog okruženja u regionu po pitanju rizika. Koeficijent problematičnih kredita (NPL) dodatno je opao na 2,7 odsto, što predstavlja odraz dobrog kvaliteta aktive“, naveo je Treichl u saopštenju.

Kapitalna baza Erste grupe veoma je čvrsta zahvaljujući stabilnom organskom rastu u prethodnim godinama, a podržana je uspješnim plasmanima dodatnog osnovnog kapitala na tržištu.

Treichl je rekao da je pokazatelj osnovnog akcijskog kapitala (CET1), ukoliko se uzme u obzir neraspoređena dobit za treći kvartal, iznosio 13,5 odsto na kraju septembra, čime je ispunjen interni cilj grupe.

“Što se tiče narednog perioda, očekuje se da će region CIE prednjačiti u pogledu rasta u Evropi, a Erste grupa, kao vodeća finansijska institucija u regionu, u dobroj je poziciji da nastavi da ga u tome podržava“, saopštio je Treichl.

On je dodao da su u grupi uvjereni da će region CIE nastaviti da bilježi bolju dinamiku ekonomskog rasta od eurozoni i da će on biti održiviji nego u prvoj deceniji ovog vijeka.

Iz Erste grupe su kazali da je neto prihod od kamata porastao uglavnom u Češkoj, Rumuniji i Mađarskoj, na 3,52 milijarde EUR. Neto prihod od naknada i provizija porastao je na 1,48 milijardi EUR zahvaljujući uslugama platnog prometa, kreditiranju i upravljanju sredstvima.

„Dok je neto dobit od trgovanja znatno porasla, na 419,3 miliona EUR, stavka dobici/gubici od finansijskih instrumenata po fer vrijednosti kroz bilans uspjeha smanjila se na -189,4 miliona EUR, pri čemu na obje stavke utiču efekti valuacije“, navodi se u saopštenju Erste grupe.

Operativni prihod se povećao na 5,39 milijardi EUR, dok je rast opštih administrativnih rashoda na 3,16 milijardi EUR uglavnom rezultat skoka troškova za zaposlene na 1,89 milijardi EUR. Ostali administrativni rashodi obuhvatili su gotovo sve uplate u sisteme za osiguranje depozita koje se očekuju u ovoj godini u iznosu od 97,7 miliona EUR.

„Povećanje amortizacije i deprecijacije na 394,4 miliona EUR rezultat je novog standarda finansijskog izvještavanja za zakupe, koji se prvi put primjenjuje od 1. januara ove godine, dok je odgovarajući pozitivni efekat zabilježen u ostalim administrativnim rashodima. Sveukupno, operativni rezultat je porastao na 2,23 milijarde EUR, a odnos troškova i prihoda pao na 58,6 odsto“, navodi se u saopštenju.

Zahvaljujući neto otpuštanjima rezervacija na osnovu i dalje dobrog kvaliteta aktive, neto ispravke vrijednosti finansijskih instrumenata iznosile su 42,9 miliona EUR ili, nakon korekcije za neto izdvajanja za rezervacije po osnovu preuzetih obaveza i datih garancija, tri bazna poena prosječnih bruto kredita klijentima.

„To je uglavnom rezultat značajnih prihoda od naplate kredita koji su već otpisani, prvenstveno u Češkoj, Mađarskoj i Rumuniji, kao i ukidanja rezervisanja po osnovu preuzetih obaveza i datih garancija u Austriji, Češkoj i Rumuniji. Koeficijent NPL na osnovu bruto kredita odobrenih klijentima ponovo je pao na 2,7 odsto, dok je koeficijent njihove pokrivenosti porastao na 76,9 odsto“, rekli su iz Erste grupe.

Ostali operativni rezultat iznosio je -397,2 miliona EUR, a pogoršanje je, kako su objasnili, rezultat rezervisanja u iznosu od 150,8 miliona EUR za troškove za koje se očekuje da će proisteći iz odluke rumunskog Visokog suda u vezi sa poslovnim aktivnostima lokalne članice grupe.

„Rashodi za godišnje uplate u fondove za restrukturiranje banaka koji su uključeni u tu stavku, porasli su naročito u Češkoj, na 75,3 miliona EUR. Porezi na bankarsko poslovanje i finansijske transakcije bili su nešto viši, na nivou od 90,9 miliona EUR, uključujući 12,6 miliona EUR mađarskih poreza na bankarsko poslovanje plaćenih unaprijed za cijelu finansijsku godinu“, kazali su iz Erste grupe.

Ostali porezi su iznosili 8,3 miliona EUR.

Predstavnici kompanije su saopštili da je dio neto dobiti koji pripada manjinskim udjelima porastao na 322,7 miliona EUR, dok je neto rezultat koji pripada vlasnicima matičnog preduzeća iznosio 1,22 milijarde EUR.

„Ukupni kapital bez instrumenata dodatnog osnovnog kapitala porastao je na 18,6 milijardi EUR. Nakon regulatornih umanjenja i filtriranja u skladu sa Uredbom o kapitalnim zahtevima, koeficijent kapitala CET1 iznosio je 15,9 milijardi EUR, a ukupna sopstvena sredstva 21,5 milijardi EUR“, navodi se u saopštenju.

Polugodišnja periodična dobit uključena je u navedene rezultate, dok dobit u trećem kvartalu nije. Ukupni rizik, odnosno rizična aktiva uključujući kreditni, tržišni i operativni rizik, porasla je na 121,4 milijarde EUR. Koeficijent kapitala CET1 iznosio je 13,1 odsto, a koeficijent ukupnog kapitala 17,7 odsto.

„Bilansna suma se povećala na 252,1 milijardu EUR. Na strani aktive, gotovina i gotovinska salda zabilježili su smanjenje na 15,6 milijardi EUR, dok su krediti i potraživanja odobreni kreditnim institucijama porasli na 25,2 milijarde EUR. Krediti i potraživanja dati klijentima porasli su na 157,8 milijardi EUR“, rekli su iz Erste grupe.

Oni su dodali da su na strani obaveza, depoziti banaka porasli na 19,9 milijardi EUR, a nastavili su da rastu i depoziti klijenata, najprimetnije u Češkoj i Austriji, a 172,5 milijardi EUR. Odnos kredita i depozita iznosio je 91,5 odsto.

Iz Erste grupe su saopštili da očekuju povoljan uticaj poslovnog okruženja na ekspanziju kreditne aktivnosti.

„Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini predviđa se na nivou od oko tri do četiri odsto na glavnim tržištima Erste grupe u CIE i oko dva odsto u Austriji, ponovo prvenstveno podstaknut snažnom domaćom potražnjom. Na ekonomsku aktivnost u CIE trebalo bi da se pozitivno odrazi rast realnih zarada i niska nezaposlenost. Očekuje se održavanje fiskalne discipline u cijeloj CIE“, naveli su predstavnici grupe.

Erste grupa, prema riječima njenih predstavnika, ima za cilj da dostigne prinos na materijalni kapital od preko 11 odsto u ovoj godini. Osnovne pretpostavke su snažniji rast prihoda od troškova, viši troškovi rizika, koji se ipak nalaze na rekordno niskim nivoima, sa poreskom stopom ispod 20 odsto.

Oni smatraju da su rizici za prognozu – uticaj neočekivanog kretanja kamatnih stopa, političke ili regulatorne mjere usmjerene protiv banaka, kao i geopolitički i globalni ekonomski rizici.

Najčitanije