fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNervoza dok se čeka odluka Kongresa o zaduživanju

Nervoza dok se čeka odluka Kongresa o zaduživanju

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak u nervoznom trgovanju vodeći indeksi blago pali, jer investitore brine protivljenje dijela republikanaca dogovoru o podizanju limita američkog zaduživanja.

Takođe, tehnološki Nasdaq bio u plusu zahvaljujući uzletu cijene dionice Nvidie kojim je taj proizvođač čipova ušao u klub rijetkih kompanija s tržišnom kapitalizacijom iznad bilion USD, prenosi Hina.

Dow Jones indeks spustio se u utorak 114 bodova ili 0,34 odsto na 32.979 bodova, a S&P 500 indeks kliznuo je 0,11 odsto na 4.200 bodova dok je Nasdaq indeks ojačao 0,21 odsto, na 13.002 boda.

Uprkos padu, S&P 500 indeks i dalje je na najvišem nivou od avgusta prošle godine i otprilike deset odsto iznad nivoa s početka godine.

Tokom prošlog vikenda postignut je dogovor američkog predsjednika Joe Bidena i čelnika američkog Kongresa Kevina McCarthyja o podizanju granice zaduživanja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) s 31,4 biliona USD do 1. januara 2025. godine, čime je izbjegnut bankrot najveće svjetske ekonomije.

Sada taj dogovor mora dobiti zeleno svjetlo u Kongresu, međutim neki republikanci protive se tome, pa se investitori pribojavaju da će biti problema s njegovim izglasavanjem.

McCarthy je u utorak izjavio da bi glasanje o tom dogovoru trebalo “lako” proći među republikancima.

Za dobro izvođenje tehnološkog sektora zaslužna je dionica Nvidie, koja je skočila u utorak tri odsto, zahvaljujući jačanju potražnje za čipovima za vjštačku inteligenciju koji su nužni za pogon ChatGPT-a i ostalih takvih aplikacija.

Na početku trgovanja u utorak ta je kompanija dosegnula rekordnih bilion USD tržišne valuacije, najviše ikad, podstakavši rast cijelog tehnološkog sektora 0,7 odsto. Do kraja trgovanja njena se vrijednost usidrila na 990 milijardi USD.

U međuvremenu, najnoviji makroekonomski pokazatelji govore o porastu povjerenja potrošača u maju za više od očekivanog, što bi moglo ojačati špekulacije da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) u junu dići kamatne stope i za više od očekivanih 0,25 postotnih bodova.

Trenutno trgovci procjenuju da šanse da će Fed na zasjedanju 13-14. juna pogići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda iznose 62,4 odsto, a nove smjernice daće im u petak izvještaj američkog ministarstva rada o zaposlenosti u najvećoj svjetskoj ekonomiji u maju.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u utorak su oslabili, pri čemu je londonski Ftse indeks pao 1,38 odsto, na 7.522 boda, frankfurtski DAX 9,27 odsto, na 15.908 bodova, a pariski CAC za 1,29 odsto, na 7.209 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije