fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodna transformacija svijesti i načina poslovanja

Neophodna transformacija svijesti i načina poslovanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Digitalizacija bez ključne transformacije svijesti, načina poslovanja i znanja i vještina, ne može biti dovoljna za napredak u ubrzanom savremenom svijetu, saopštila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Ona je na drugom digitalnom samitu DigitalOn, pod nazivom Digitalna transformacija-poslovna šansa Crne Gore, kazala da Ministarstvo javne uprave, u procesu digitalne transformacije, nastoji da ojača saradnju privrednog sektora i Vlade, prije svega, sa ljudima koji su lideri digitalne transformacije u Crnoj Gori.

„U ovom trenutku digitalna transformacija postaje jedan od najvažnijih zadataka društva u cjelini, u kojem svi učesnici moraju biti svjesni da digitalizacija bez ključne transformacije naše svijesti, načina poslovanja, znanja i vještina ne može biti dovoljna za napredak u ubrzanom savremenom svijetu”, kazala je Pribilović na samitu koji je organizovao Odbor za digitalnu transformaciju Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

Iz Ministarstva je saopšteno da su procesi digitalne transformacije, odnosno njene potpune implementacije, puni izazova.

„Oni se ogledaju, možda najviše, u nedovoljnoj spremnosti građana da se mijenjaju u digitalnom svijetu, kao i nedovoljnoj spremnosti za promjene unutar javne uprave. Međutim, od izuzetne važnosti je spremnost crnogorskih kompanija da usvoje promjene koje ona donosi i da načinom poslovanja budu primjer i javnoj upravi”, dodala je Pribilović.

Ona je dodala da Ministarstvo kontinuirano radi na kreiranju politike razvoja digitalnog društva u okviru svoje nadležnosti.

„Ohrabruje činjenica da i druga ministarstva sve više ostvaruju rezultate kroz implementaciju važnih IT sistema u oblasti pravosuđa, zdravstva, poreske politike. Ostaje da zajednički radimo na tome da ova IT rješenja budu pokretač promjena u načinu poslovanja javne uprave, a ne samo softveri za evidenciju informacija i podataka”, kazala je Pribilović.

Ministarka nauke, Sanja Damjanović, saopštila je da je taj Vladin resor u prethodne dvije godine imao značajnu podsticajnu ulogu u zajedničkom definisanju pravaca razvoja baziranih na nauci i inovacijama.

„Vlada je, u junu ove godine, usvojila Strategiju pametne specijalizacije, u kojoj su identifikovane strateške i perspektivne grane naše privrede koje kroz inovacije i nove tehnologije imaju šansu da postanu konkurentnije i da stvaraju nove vrijednosti i proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu“, navela je Damjanović.

Ona je podsjetila na programe Ministarstva nauke koji su usmjereni na realizaciju ciljeva S3 strategije, a koji podstiču razvoj novih proizvoda, digitalnih, ali i drugih, koji će privredi ponuditi bolja, efikasnija, jeftinija i ekološki prihvatljivija rješenja.

Kreatori tih inovacija će, zahvaljujući novim proizvodima, ostvariti rast biznisa i zapošljavanje.

“Crnogorski inovacioni ekosistem će tek da pokaže punu snagu kreativnosti i sposobnosti naših ljudi, u koju nemamo sumnje”, poručila je Damjanović.

Predsjednik AMM-a, Budimir Raičković, kazao je da digitalne i nove tehnologije, osim što su značajne za podjelu informacija, podrazumijevaju i da svi treba da budu humani, solidarni i jedinstveni.

“Naša želja je sinergija svih koji rade na ovome, a to znači državnih institucija, lokalnih uprava, kompanija i nevladinog sektora, jer digitalna transformacija je proces koji prvobitno zahtjeva promjenu načina razmišljanja”, zaključio je Raičković.

Najčitanije

oblačno vrijeme vremenska prognoza

Danas promjenljivo, do 20 stepeni

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas prijepodne će biti dužih sunčanih perioda, dok...