fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodna bolja informisanost građana o potrošačkim pravima

Neophodna bolja informisanost građana o potrošačkim pravima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski građani nijesu upoznati sa svojim potrošakim pravima, niti ih koriste, a često i provajderi usluga, odnosno trgovine, osiguranja i elektrokomunikacioni provajderi zloupotrebljavaju neinformisanost i neznanje građana, saopšteno je iz nevladine organizacije Multimedijal Montenegro (MMNE).

Predsjednik NVO MMNE, Željko Đukić, kazao je da se svaki građanin Crne Gore u nekom trenutku našao u ulozi potrošača – prilikom kupovine hrane, električnih aparata, odjeće ili planiranja putovanja.

„Potrošač očekuje da dobra koja kupuje, odnosno usluge koje nabavlja imaju određeni kvalitet, koji uključuje pogodnost upotrebe dobara i efikasnost usluge, ispravnost, sigurnost i pouzdanost“, naveo je Đukić, povodom Svjetskog dana prava potrošača.

Preduslovi za ostvarivanje svih potrošačkih prava su, kako je rekao, prava potrošača na informisanost, raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame ili oznaka na proizvodima koje mogu da dovedu u zabludu i prava na obrazovanje potrošača, sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svijest o osnovnim pravima i odgovornostima potrošača i načinima kako se ona mogu ostvariti.

„Došli smo do podataka da naši građani nijesu upoznati sa svojim pravima, niti ih koriste. Takođe, došli smo do podataka da često provajderi usluga odnosno trgovine, osiguranja, elektrokomunikacioni provajderi ne poštuju potrošačka prava i zloupotrebljavaju neinformisanost i neznanje građana o svojim potrošačkim pravima“, naveo je Đukić.

Projekat Vodič za prava potrošača u Bijelom Polju, NVO Multimedijal Montenegro sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, koje ga finansira.

„Upravo iz tog razloga, izradili smo niz štampanih promotivnih materijala kroz koje informišemo građane kako na jednostavan način mogu da ostvare svoja prava, koja su to ključna potrošačka prava, a posebno smo ponosni na to što smo u sklopu projekta uspjeli da izradimo i vrlo interesantan i web sajt na adresi www.pravapotrosaca.me, gdje svi građani dodatno mogu biti informisani kada su ova njihova prava u pitanju“, dodao je Đukić.

Ta NVO je, danas povodom Međunarodnog dana prava potrošača, u sklopu projekta Vodič prava potrošača u Opštini Bijelo Polje sprovela aktivnost u centru grada, sa ciljem da obilježe ovaj međunarodni dan, ali i da informišu građane o njihovim potrošačkim pravima.

Tokom aktivnosti sproveden je nastavak istraživanja sa ciljem da se dobiju informacije o tome koliko su zapravo građani upoznati sa svojim potrošačkim pravima u Bijelom Polju.

„Danas smo uspjeli da ostvarimo interakciju sa preko 150 građana na promotivnom štandu koji smo organizovali u centru grada, dijelili smo sve ove informativne i edukativne materijale i došli do informacija koliko su zapravo građani upoznati sa svojim pravimaW“, rekao je Đukić.

On je poručio građanima da se informišu i koriste svoja potrošačka prava, jer građani moraju poštovati svoj novac, odnosno prodavci ili pružaoci usluga moraju poštovati prava potrošača koja su vrlo jasno i precizno definisana zakonom, koji je usklađen sa svim pravilima Evropske unije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije