fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNe očekuju dalji rast cijena nekretnina

Ne očekuju dalji rast cijena nekretnina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na tržištu nekretnina u Crnoj Gori interesovanje za kupovinu stanova i dalje je veliko, ali je ponuda mala, saopštili su predstavnici agencija za nekretnine i dodali da ne očekuju dalji rast cijena.

Oni su Pobjedi kazali da su cijene stanova u Podgorici porasle 13 do 15 odsto, a u primorskim opštinama 20 do 25 odsto, kao i da ne očekuju njihov dalji rast. Pojedini prognoziraju i da će nakon stagnacije doći do pada.

Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović smatra da će u narednom periodu doći do smanjenja investicija u sektoru stanogradnje i potražnje za stanovima, kao i da je interesovanje za kupovinu palo posljednjih mjeseci.

“To nije interesovanje kao unazad četiri do pet mjeseci i nije to više nikakva trka nego stabilno tržište. A ono ranije je bilo stampedo, to nije bilo normalno”, kazao je Radović.

Zetagradnja stanove prodaje po cijenama od 1,35 hiljada do 1,9 hiljada EUR po kvadratu.

“Sigurno nećemo smanjivati cijene, jer nećemo imati interes da investiramo ako ne zadržimo ovaj njihov nivo. Da li će druge kompanije morati da zbog finansijskih okolnosti idu na smanjenje cijena stanova, ne znam”, rekao je Radović.

On je dodao da sve zavisi od situacije u svijetu.

“Njemačka je zvanično u recesiji, što nije dobar znak. Mislim da će investicije biti manje, a time i interesovanje za kupovinu stanova”, naveo je Radović.

Vlasnik agencije Multitask nekretnine, Stefan Mišković, rekao je da se ne očekuje dalji rast cijena, tim prije što ni tražnja više nije u zenitu kao prije par mjeseci.

“Očekivanja su da će se održati na ovom nivou osim, ukoliko ne dođe do nekih značajnijih negativnih ekonomskih kretanja u Evropi i svijetu, kao što je situacija koja se predviđa sa energentima, a koja nas ne može zaobići jer smo uvozno-zavisna zemlja”, kazao je Mišković i dodao da je u ovom trenutku to nezahvalno prognozirati.

On je naveo da je u Podgorici došlo do blagog rasta cijena od početka godine od pet do sedam odsto, dok je u odnosu na prošlu godinu rast 13 do 15 odsto, ako se posmatra prosječna cijena na godišnjem nivou.

“Iz našeg ugla gledajući, cijene su dostigle nivo nakon kojeg ne očekujemo dalji rast, tim prije što je rast u ovoj godini više bio uslovljen inflacijom, nego potražnjom”, saopštio je Mišković.

On je dodao da su brojni razlozi rasta cijena, između ostalog, veća tražnja od ponude, ali i rast inflacije zbog čega veliki broj ljudi ulaže u nekretnine kako bi sačuvali vrijednost novcu.

“Treće, veliki broj stranaca dolazi u Crnu Goru i odlučuje se za kupovinu ili iznajmljivanje nekretnine i četvrto, program Evropa je povećanjem zarada proširio bazu kupaca koji mogu iz kreditnog zaduženja da riješe stambeno pitanje”, objasnio je Mišković.

On je kazao da se cijene kvadrata stana u Podgorici u novogradnji kreću od 1,3 hiljade do 2,5 hiljade EUR, a u starogradnji od 900 do 1,5 hiljada zavisno od lokacije i stanja nekretnine.

Izvršni direktor agencija za nekretnine Montenegro Prospect, Ivan Dašić, očekuje da će cijene nekretnina na moru stagnirati, a zatim padati.

“Rast kamatnih stopa, inflacija, recesija i generalna neizvjesnost će uticati na smanjenje kupovne moći. Ipak, postoji vjerovatnoća da će nakon teške i skupe zime, najviše zbog dramatičnog skoka cijene energenata u Evropi, porasti interes za relokaciju zemlje sa povoljnom klimom, nižim životnim i poslovnim troškovima, što bi unekoliko moglo ublažiti uticaj globalne recesije na naše tržište nekretnina”, rekao je Dašić.

On je dodao da je kvadratni metar u primorskim opštinama poskupio 20 do 25 odsto, ali da je manji rast cijena u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Strance su stimulisale niske kamatne stope i strah od inflacije u posljednijh 12 mjeseci, a domaće rast zarada i pojačanog zaduživanja kod banaka”, kazao je Dašić.

On je naveo i da se cijene kvadrata u Bokokotorskom zalivu kreću od 2,5 hiljada do tri hiljade EUR, a blizu mora i u kotorskom Starom gradu i do četiri hiljade EUR.

“U Budvi je prosječna cijena 2,3 hiljade EUR, stanovi u Baru se kreću od 1,2 hiljade do 1,8 hiljada za novogradnju, a u Herceg Novom u prosjeku dvije hiljade EUR”, precizirao je Dašić i dodao da je nezahvalno koristiti prosječne cijene jer postoje velika odstupanja u zavisnosti od lokacije i kvaliteta gradnje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...