fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaznake slabe potražnje zadržale cijene nafte ispod 80 USD

Naznake slabe potražnje zadržale cijene nafte ispod 80 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 80 USD, jer su ulagače zabrinule naznake slabe potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i posustajanje ekonomskog rasta u Kini, najvećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 79,7 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom s rokovima isporuke u septembru trgovalo po 75,61 USD.

Trgovce je zabrinuo skroman pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici, za samo 700 hiljada barela, prema podacima državne uprave za energetiku (EIA), uprkos vrhuncu sezone vožnje, prenosi SEEbiz.

Naznake slabe potražnje u SAD-u nadovezale su se na, kako smatraju analitičari, neočekivano slab rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju, 6,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Prognozirali su da će podaci pokazati rast nešto snažniji od sedam odsto.

Kineski uvoz nafte skočio je u junu gotovo 50 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, kada su još na snazi bile stroge mjere suzbijanja covida-19.

Uvoz nafte iz Rusije dostigao je najvišu vrijednostu u istoriji, pokazali su u četvrtak podaci kineske carinske uprave.

Kineske zalihe približile su se najvišoj vrijednosti otkada se prikupljaju podaci, vjerovatno zbog kupovine ruske nafte po povoljnijim cijenama, procjenjuju trgovci.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) očekuju da će kineska potražnja rasti i u drugoj polovini godine i da će zadržati ulogu glavnog pokretača globalnog rasta.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u srijedu poskupio 1,13 USD, na 81,46 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radulović: Uskoro nastavak radova na dionici Vrulja – Mijakovići

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Novi izvođač radova na 7,5 kilometara dugoj dionici puta Pljevlja -...