fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaznake ograničene ponude u SAD-u podigle cijene nafte

Naznake ograničene ponude u SAD-u podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 96 USD, podstaknute naznakama ograničene ponude u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i očekivanjima pojačane potražnje za gorivom u Kini tokom praznika.

Na londonskom tržištu, cijena barela s rokovima isporuke u novembru bila je nakon podna viša 88 centi i iznosila je 96,26 USD. Aktivnije se trgovalo barelima s rokovima isporuke u decembru, po 97 centi višoj cijeni od 94,07 USD.

Na američkom tržištu barel je bio u plusu 1,31 USD i njime se trgovalo po 93,02 USD, prenosi Hina.

Trgovci su se na kraju sedmice fokusirali na naznake ograničene ponude u SAD-u.

Zalihe u rezervoarima u Kušingu, odakle se isporučuje nafta kupljena terminskim ugovorima na američkom tržištu, već su na najnižem nivou od jula prošle godine.

„Dalji pad bi ih spustio na kritični nivo, što bi moglo otežati njihovo izvlačenje iz rezervoara“, objasnio je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

U prilog cijenama idu i procjene da će potražnja za gorivom u Kini ojačati tokom sedmodnevnog praznika koji je počeo u petak.

Očekuje se da će potražnju podržati i domaća putovanja.

Rusija u međuvremenu razmatra uvođenje kvota za izvoz goriva, ako privremena zabrana izvoza ne postigne željeni učinak i cijene na domaćem tržištu ne padnu. Cijene ruskog benzina i dizela blago su u petak pale na Međunarodnoj robnoj berzi u Sankt Peterburgu.

Ekonomisti koje je Reuters anketirao u petak prognoziraju da će barel u Londonu u četvrtom tromjesečju u prosjeku koštati 89,85 USD, te 86,45 USD u narednoj godini.

“Najviše će na cijene do kraja godine uticati smanjenje snabdijevanja iz Saudijske Arabije i Rusije, ali njihov rast prema 100 USD po barelu mogli bi zakočiti nepovoljni makroekonomski trendovi”, smatraju analitičari.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak poskupio 40 centi, na 97,48 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Radulović: Uskoro nastavak radova na dionici Vrulja – Mijakovići

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Novi izvođač radova na 7,5 kilometara dugoj dionici puta Pljevlja -...