fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavljen rast cijena dionica

Nastavljen rast cijena dionica

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli, nastavljajući pozitivni trend osmu sedmicu zaredom, jer ulagači očekuju da će naredne godine američka centralna banka smanjiti kamatne stope.

Dow Jones ostao je gotovo nepromijenjen na rekordnih 37.306 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,45 odsto na 4.740 poena, a Nasdaq indeks 0,62 odsto na 14.905 bodova.

Među najvećim dobitnicama bile su dionice u energetskom sektoru, zahvaljujući značajnom rastu cijena nafte, prenosi Hrportfolio.

Na najvećoj svjetskoj berzi i dalje vlada dobro raspoloženje, jer nakon prošlosedmičnih poruka čelnika Federalnih rezervi (Fed), ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da naredne godine slijedi smanjenje kamatnih stopa, s obzirom na to da inflacioni pritisci postupno popuštaju.

Nakon poruka čelnika Fed-a, na tržištu se procjenjuje da postoji više od 60 odsto izgleda da će centralna banka, nakon više od godinu i po zaoštravanja monetarne politike, već u marut početi da smanjuje kamate.

Naravno, postoje velike razlike između procjena čelnika Fed-a i najoptimističnijih analitičara sa Wall Streeta, pa tako prvi procjenjuju da je u narednoj godini moguće smanjenje kamata u tri navrata, a drugi čak u šest navrata.

Uz to, čini se da će, uprkos oštrom povećanju kamata, američka ekonomija izbjeći recesiju, na što ukazuje niz posljednjih makroekonomskih izvještaja.

„Tržište podržava to što će Fed naredne godine početi da smanjuje kamatne stope. Pitanje je za koliko? Podršku tržištu pruža i to što ekonomija ne slabi previše, što znači da bi mogla izbjeći recesiju”, rekao je analitičar u firmi U.S. Bank Wealth Management, Tom Hainlin.

Zahvaljujući tim tezama, na Wall Streetu su berzanski indeksi porasli sedam sedmica zaredom, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq dostigli najviše vrijednosti u ovoj godini, a Dow Jones najviši nivo u istoriji.

A na evropskim berzama se trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 odsto na 7.614 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,6 odsto na 16.650 poena, a pariski CAC 0,37 odsto na 7.568 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije