fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavljen pad cijena nafte

Nastavljen pad cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – U srijedu je nastavljen pad cijene nafte na svjetskim tržištima.

Cijena barela sirove nafta na londonskom tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje potonula je 1,99 USD na 73,33 USD. Na američkom tržištu barel je bio u minusu 2,03 USD na 69,63 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene su na oba tržišta završile na najnižem nivou od kraja marta, kada su takođe bilježile najveći procentni pad u jednom trgovinskom danu od početka januara.

Očekuje se da će Fed kamatne stope u srijedu povećati dodatnih 0,25 procentnih bodova, a Evropska centralna banka će takođe na svom redovnom sastanku u četvrtak podići stope.

Dodatno povećanje stopa može usporiti ekonomski rast i naštetiti potražnji za energijom.

Cijene su pod pritiskom nakon što su podaci iz Kine tokom vikenda pokazali da je proizvodna aktivnost u aprilu u najvećem svjetskom potrošaču energije i najvećem kupcu sirove nafte neočekivano pala.

Novo otvaranje kineske ekonomije nakon pandemije ključno je za Aziju, naglasio je Međunarodni monetarni fond dok je u utorak podigao svoju procjenu ekonomije regije. Ipak, upozorio je na stalnu opasnost od inflacije i nestabilnosti svjetskog tržišta podstaknutog teškoćama u zapadnom bankarskom sektoru.

Američke zalihe sirove nafte pale su prošle sedmice treći put zaredom, u prvom takvom periodu od decembra, za oko 3,9 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu.

Morgan Stanley je snizio procjenu cijene barela u Londonu do kraja godine na 75 USD.

“Rizik pada za rusku ponudu i rizik rasta za kinesku potražnju, uveliko su se odigrali i oslabili šanse tješnjeg snabdijevanja u drugoj polovini godine”, navela je banka u svojoj bilješci, govoreći o rastućem izvozu iz Rusije uprkos zapadnim sankcijama.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak cijena barela korpe nafte njegovih članica u odnosu na prethodni dan pala 1,48 USD na 78,55 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Denver nadigrao Minesotu i izjednačio u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Denvera pobijedili su Minesotu 115:107 i izjednačili na 2:2, u...