fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastaviti rad na unapređenju saradnje

Nastaviti rad na unapređenju saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Države centralne i istočne Evrope i Kine opredijeljene su da nastave kontinuirano da rade na unapređenju međusobne saradnje kroz primjenu olakšanih procedura putovanja i kreiranje zajedničkih promotivnih aktivnosti, ocijenjeno je na ministarskom turističkom forumu u Rigi u Letoniji.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da su učesnice foruma potvrdile opredjeljenje da se nastavi unapređenje međusobne saradnje kroz primjenu olakšanih procedura putovanja i podsticanja direktnih letova između Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope, kreiranje zajedničkih promotivnih aktivnosti u cilju podsticanja investicija u turizmu, podsticanje bliže saradnje izmedju vlada i lokalnih vlasti, turističkih agencija i organizacija.

Crnogorsku delegaciju na ministarskom turističkom forumu Kine i država centralne i istočne Evrope, pod okriljem Inicijative 17+1, predvodila je generalna direktorka za razvoj konkurentnosti i investicije u turizmu, Olivera Brajović.

„Na forumu je istaknut i značaj daljeg razvoja zajedničkog turističkog proizvoda uspostavljenog na sinergiji kulture, turizma i tehnologije, ali i potreba jačanja komunikacije i saradnje u domenu istraživanja i digitalizacije među subjektima u turizmu“, navodi se u saopštenju.

U drugom dijelu foruma, koji su organizovali letonsko Ministarstvo ekonomije, Investiciono-razvojna agencija Letonije i Kineski kulturni centar u Rigi, učestvovali su predstavnici crnogorskih turističkih agencija Aurel, Go Tour, Fly Montenegro, Montenegro Tourist Service i Montenegro Escape, koje realizuju organizovane turističke dolaske sa kineskog tržišta.

Iz Ministarstva turizma su kazali da je biznis forum, koji je danas završen, predstavljao pravu priliku za domaće agencije da ostvare nove kontakte sa kolegama iz regije i Kine, ali i da razmjene mišljenja i ideje u cilju bolje promocije svog proizvoda i privlačenja većeg broja kineskih turista.

Oni su dodali da je prvi put, u okviru foruma, dodijeljena nagrada Marco Polo. Brajović je zlatnu plaketu uručila crnogorskoj turističkoj agenciji Fly Montenegro, koja je dobitnik prve nagrade, dok su srebrnu i bronzanu plaketu dobile turističke agencije CTPoland iz Poljske i Long Teng iz Mađarske.

Brajović je saopštila da je ta nagrada podsticaj svim domaćim agencijama koje organizuju turističke dolaske iz Kine da ulože dodatne napore kada je riječ o tom tržištu.

Nagrada Marko Polo, kako je objašnjeno, prepoznaje doprinos turističkih inicijativa koje vode ka stvaranju najboljeg zajedničkog turističkog proizvoda namijenjenog kineskom turističkom tržištu, koji je zasnovan na lokalnoj istoriji, tradiciji, kulturi, a koji je obuhvatio najmanje tri zemlje centralne i istočne Evrope u prethodnoj godini.

Prema podacima Monstat-a u Crnoj Gori je u prvih osam mjeseci ove godine, u kolektivnom smještaju, zabilježeno 44,88 hiljada turista iz Kine, koji su ostvarili 56,91 hiljadu noćenja. Oni su u Crnoj Gori prosječno boravili 2,8 dana, a u ukupnoj strukturi istranih noćenja ostvarili su 1,81 odsto.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo 42,72 hiljade kineskih turista, koji su ostvarili 56,62 hiljade noćenja. Prosječno su u Crnoj Gori boravili 1,33 dana, a u ukupnoj strukturi stranih noćenja ostvarili su 0,45 odsto.

Najčitanije