fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapredak u pregovaračkom poglavlju Carinska unija

Napredak u pregovaračkom poglavlju Carinska unija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava prihoda i carina (UPC) sprovela je ove godine niz aktivnosti za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz više pregovaračkih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji, posebno iz poglavlja 29 – Carinska unija, saopšteno je iz te institucije.

To se, kako je ocijenjeno, naročito odnosi na usklađivanje zakonodavstva u oblasti carina, dosljednu i efikasnu primjenu propisa i razvoj međusobno povezanih IT sistema.

“U posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori konstatovan je bolji rezultat u četiri poglavlja, među kojima je i Carinska unija. Takođe, jedna neizvršena obaveza, koja se pominjala u javnosti, odnosi se na posebnu upravu – Upravu za igre na sreću, a ne na UPC, jer je u pitanju izrada smjernica u vezi sa priređivačima lutrijskih i posebnih igara na sreću”, navodi se u saopštenju.

Carinska služba je, kako se dodaje, značajno doprinijela efikasnijoj međunarodnoj trgovini, stvaranjem uslova za primjenu pojednostavljenjih postupaka u skladu sa EU standardima, unapređenjem regulatornog okvira za odobravanje statusa ovlašćenog privrednog subjekta, modernizacijom procedura, jačanjem naknadne kontrole, saradnjom sa inspekcijskim i drugim organima te aktivnim učešćem u regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

“U periodu od oktobra prošle godine do danas nema slučajeva krijumčarenja u Slobodnoj zoni Luka Bar, čemu je doprinio stalni monitoring i pojačane mjere kontrole koje se sprovode sa ostalim institucijama iz bezbjednosno – obavještajnog sistema, kao i u saradnji sa međunarodnim partnerima”, rekli su iz UPC.

Iz UPC su kazali da sa predstavnicima britanske Uprave prihoda i carina (HMRC) izrađuju smjernice za uređenje slobodnih zona i izmjene Zakona o slobodnim zonama.

“Uz konstantno djelovanje sa nadležnim državnim institucijama, UPC je unapređivala komunikaciju i intenzivirala saradnju sa međunarodnim partnerima”, dodaje se u saopštenju.

Sprovođene su intenzivnije kontrole za suzbijanje svih oblika krijumčarenja. Pri oduzimanju nelegalno prometovane robe, bilježi se značajan napredak.

“Primjera radi, u oblasti sumnje za povredu prava intelektualne svojine ove godine je oduzeto tri puta više robe nego prethodne godine. Od 1. januara zadržano je 94,61 hiljada komada robe, dok je u 2021. i prošloj godini zadržano 30,64 hiljade, odnosno 32,95 hiljada komada robe”, rekli su iz UPC.

Nastavljene su aktivnosti u okviru višekorisničkog EU projekta – Sistematske elektronske razmjene podataka (SEED), što predstavlja moćan alat za suzbijanje svih oblika prekograničnog kriminala.

UPC je, između ostalog, uspješno realizovala pilot validaciju crnogorskog Programa za ovlašćene privredne subjekte (AEO). Upućen je i zahtjev CEFTA Sekretarijatu za validaciju programa, koji je razvijan u skladu sa standardima Svjetske trgovinske organizacije i EU za lakše i brže sprovođenje procedura na granici.

“Intenzivno su unapređivani poslovni procesi u cilju modernizacije procedura i stvaranja uslova na prelazak na potpuno takozvano bespapirno poslovanje, čime će se omogućiti da crnogorski sistem bude kompatibilan sa EU sistemom”, navodi se u saopštenju.

Početkom novembra je, kako se dodaje, počela primjena novog savremenog carinskog sistema, što je veliki iskorak nakon više od dvije decenije korišćenja carinskog informacionog sistema.

U toku je projekat nadogradnje ovog sistema, čija će realizacija omogućiti bespapirno sprovođenje carinskih postupaka. Naredni sistem koji je spreman za primjenu na nacionalnom nivou je tranzitni (NCTS), a u završnoj fazi je i sistem za carinske odluke (CDS). Dodatno, potpisan je Memorandum sa Poštom Crne Gore za efikasniju razmjenu podataka i bolju kontrolu u poštanskom saobraćaju.

“Konstantno se donose instrukcije za jednoobraznu i efikasnu primjenu procedura u skladu sa propisima, obavljaju intenzivnije revizione kontrole rada područnih jedinica i unapređuju elektronski servisi. Novi Carinski zakon se primjenjuje od početka ove godine uz prateću uredbu, što je usklađeno sa Carinskim zakonom Unije i podzakonskim aktima, u mjeri u kojoj je to moguće za državu koja nije članica EU”, objasnili su iz UPC.

Uz stručnu podršku partnerskih službi, obezbijeđene su specijalističke obuke za carinske službenike na terenu radi usvajanja najbolje prakse EU u kontrolama na granicama.

“Kroz Centar za obuku službenika UPC podiže se na viši nivo stručno usavršavanje carinskih službenika, profesionalizam i unapređenje vještina”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pezer i Obradović najbolji u Draževini

Podgorica, (MINA) – Reprezentativac Bosne i Hercegovine, Mesud Pezer i Anđela Obradović iz Srbije,...