fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNaplaćeno 12 odsto više prihoda

Naplaćeno 12 odsto više prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna bruto naplata prihoda koje administrira Poreska uprava (PU) u prva četiri mjeseca iznosila je oko 357 miliona EUR, što je 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz PU je saopšteno da je u prva četiri mjeseca naplata bila osam odsto viša od planirane.

Takođe, ukupna bruto naplata prihoda koje administrira PU u aprilu iznosila je 93,88 miliona EUR, što je deset odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec i plan naplate.

“U strukturi naplate posebno treba izdvojiti porez na dodatu vrijednost, koji u kontinuitetu bilježi trend rasta, pa je po tom osnovu u prva četiri mjeseca prihodovano 80,06 miliona EUR, što je 13 odsto više nego prošle godine, a osam odsto iznad plana”, navodi se u saopštenju.

Rast naplate zabilježen je i kod doprinosa na obavezno osiguranje, gdje je ostvarenje iznosilo 154,42 miliona EUR, što je devet odsto više nego u prošloj godini, a sedam odsto iznad plana.

Naplata poreza na dobit preduzeća iznosila je 47,27 miliona EUR, što je deset odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, a poreza na dohodak građana 49,38 miliona EUR, što je 12 odsto više nego u uporednom periodu.

“Naplata koncesionih naknada iznosila je 11,64 miliona EUR, čak 30 odsto više nego u istom period prošle godine, a naplata poreza na promet nepokretnosti 6,45 miilona EUR, milion EUR više nego prošle godine”, kazali su iz PU.

U pripremi za predstojeći ljetnju turističku sezonu tokom koje PU očekuje naplatu u iznosu od oko 100 miliona EUR na mjesečnom nivou, veliki broj aktivnosti već je realizovan u cilju promocije dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa od poreskih obveznika, posebno u oblastima prijavljivanja prometa i tržišta rada.

“Sve službe PU biće u punom radnom kapacitetu, kako bi se kvalitetno ispratio ovaj period i obezbijedila efikasna naplata poreskih prihoda”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...