fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapetost na Bliskom istoku i ograničeno snabdijevanje podigli cijene nafte

Napetost na Bliskom istoku i ograničeno snabdijevanje podigli cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 22 USD zbog pojačanih napetosti na Bliskom istoku, smanjenog snabdijevanja iz vodećih proizvođača i najave pomoći u sanaciji ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 1,6 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 21,97 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,74 USD višoj cijeni, od 15,52 USD, prenosi SEEbiz.

Cijene nafte prolaze kroz jedanu od najturbulentnijih sedmica u istoriji trgovanja.

U ponedjeljak su na američkom tržištu u ugovorima za isporuke u maju prvi puta pale u negativno područje, jer su trgovci zbog nedostatka skladišnih prostora prodavali naftu ispod nabavne cijene.

Raspoloženje na tržištu i dalje određuju zabrinutost zbog pada potražnje nakon što su vlade ograničile putovanja kako bi zaustavile širenje koronavirusa i manjak prostora za skladištenje.

Analitičari ipak ne očekuju reprizu cjenovnog šoka početkom sedmice.

U četvrtak su cijene nafte porasle pod uticajem pojačanih napetosti na Bliskom istoku.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da je ratnu mornaricu uputio da otvori vatru na sve iranske brodove koji je budu ometali u Persijskom zalivu.

Trump je kasnije ipak dodao da ne planira da promijeni pravila vojnog angažmana.

Šef iranske revolucionarne garde rekao je da će Teheran uništiti američke ratne brodove ukoliko sigurnost Irana bude ugrožena u Persijskom zalivu.

“To ponovo pojačava napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana. Nego, imamo li na umu stanje na naftnom tržištu, teško da će osigurati trajniju podršku tržištu, osim ako situacija ne eskalira“, rekao je šef robne strategije ING-a, Warren Patterson.

Cijene podstiče i smanjena proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica.

Kuvajt je saopštio da je počeo smanjivati snabdijevanje na međunarodnom tržištu i prije stupanja na snagu sporazuma OPEC+ početkom maja.

Sporazum predviđa smanjenje snabdijevanja u maju za oko deset miliona barela dnevno, što odgovara oko deset odsto ukupne svjetske ponude, kako bi se podstakle cijene nafte.

I drugi proizvođači ne najavljuju smanjenje.

Razmjere prekomjerne ponude i smanjene potražnje pokazuje i podatak Vlade u Vašingtonu da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle za čak 15 miliona barela, iako je njihov ukupni nivo niži nego što se strahovalo.

Raspoloženje na tržištima podržalo je i obećanje o dodatnoj Vladinoj pomoći ekonomiji. Očekuje se da će američki Predstavnički dom odobriti blizu 500 milijardi USD pomoći i osigurati sredstva za mala preduzeća i bolnice.

Odvojeno je OPEC u četvrtak na svojim internet stranicama saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 12,22 USD, što znači da je bila 2,41 USD niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

Pobjede Otrant-Olimpika i Bokelja

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Otrant-Olimpika i Bokelja ostvarili su pobjede u 33. kolu Druge...