fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapad na tanker kod Omana zadržao cijene nafte blizu 94 USD

Napad na tanker kod Omana zadržao cijene nafte blizu 94 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte stabilizovale su se u srijedu blizu 94 USD, podržane geopolitičkim napetostima nakon napada na tanker u blizini obale Omana, koje su neutralizovale zabrinutost za potražnju zbog širenja covida 19 u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila gotovo nepromijenjena u poređenju sa zatvaranjem u utorak i iznosila je 93,98 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 21 cent nižoj cijeni, od 86,71 USD.

Cijene su na oba tržišta naglo porasle nakon napada na tanker u utorak u blizini obale Omana. Brod je pretrpio manju štetu, a incident je naglasio geopolitičke rizike na najprometnijim svjetskim rutama za prevoz nafte, prenosi Hina.

Tri pomorska izvora rekla su Reutersu da se sumnja da je tanker napala bespilotna letjelica. Izraelski zvaničnik optužio je za napad Iran, koji je, prema njegovim riječima, izveden dronom Shahed-136.

Podršku cijenama pružila je u utorak i privremena obustava isporuka nafte istočnoj Evropi cjevovodom Družba, prema operaterima u Mađarskoj i Slovačkoj.

Obustava isporuka vremenski se poklopila s eksplozijom u istočnoj Poljskoj, u blizini granice s Ukrajinom, u kojoj su poginule dvije osobe i povećala se opasnost širenja rusko-ukrajinskog sukoba.

“Međutim, tržište se, nakon početnog “refleksnog rasta cijena nafte, smirilo, ogledajući značajnu dozu razboritosti u odgovorima koji će uslijediti kako bi se izbjegla eskalacija”, rekao je Stephen Innes iz SPI Asset Managementa.

Strah od eskalacije koji je zavladao neposredno nakon eksplozije uveliko je ublažila i izjava američkog predsjednika Joea Bidena da projektil vjerovatno nije ispaljen iz Rusije, dodao je Innes.

Raspoloženje na tržištu pomućuje rast broja novih slučajeva covida 19 u Kini, nakon ublažavanja mjera suzbijanja virusa početkom sedmice.

“Rast potražnje za naftom u Kini koči njena nepokolebljiva vjera u politiku nulte tolerancije prema covidu 19 i tvrdokorna slabost ekonomije”, rekao je analitičar Stephen Brennock iz PVM Oila.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je ove sedmice da će rast potražnje za naftom u narednoj godini usporiti na 1,6 miliona barela dnevno, s ovogodišnjih 2,1 milion barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je prije toga prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, peti put od aprila, ističući sve veće ekonomske izazove.

Podršku cijenama pružili su i podaci iz industrije koji su pokazali neočekivano veliki pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošloj sedmici, oko 5,8 miliona barela, tvrde tržišni izvori s uvidom u izvještaj Američkog instituta za naftu (API).

Poređenja radi, sedam analitičara koje je anketirao Reuters procjenila su u prosjeku da su zalihe pale oko 400 hiljada barela.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 3,26 USD, na 91,16 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije