fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryNajavljeno finansiranje OTP grupacije doprinosi rastu ekonomije

Najavljeno finansiranje OTP grupacije doprinosi rastu ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Projektno finansiranje koje najavljuje OTP grupacija, uz kontinuirano jačanje crnogorskog bankarskog sistema, doprinijeće finansijskoj i makroekonomskoj stabilnosti, kao i rastu domaće ekonomije, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On se danas sastao sa rukovodstvom mađarske OTP grupe i Crnogorske komercijalne banke (CKB), koje je predvodio predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe, Sandor Csanyi. Oni su razgovarali o preuzimanju Societe Generale banke Montenegro od OTP grupe i daljem postupku integrisanja.

„Projektno finansiranje koje najavljuje OTP grupacija, uz kontinuirano jačanje bankarskog sistema Crne Gore, proširiće ekonomsku bazu, ojačati fiskalnu održivost i dati doprinos finansijskoj i makroekonomskoj stabilnosti i, dalje, rastu domaće ekonomije“, rekao je Žugić.

On je kazao da je zadovoljan planom koji je OTP grupa najavila u vezi sa daljim postupkom akvizicije, posebno u segmentu poboljšanja kvaliteta usluga za klijente, kao i projektnog finansiranja koje će biti usmjereno na valorizaciju resursa kojima Crna Gora raspolaže.

Na sastanku je ocijenjeno da je tim angažmanom OTP grupa pokazala ozbiljnu posvećenost crnogorskom bankarskom tržištu. Ova akvizicija je, uz ostvarene rezultate poslovanja, potvrdila i da je OTP grupa veoma značajan subjekt i na međunarodnom bankarskom tržištu.

Prema riječima Csanyia, OTP grupa je u prošloj godini ostvarila profit od preko milijardu EUR, a prema stresnom testiranju koje je sprovela Evropska centralna banka zauzela je visoko deveto mjesto, što je svrstava u grupu najstabilnijih banaka u Evropi.

Na sastanku je dogovoren nastavak saradnje na planu ostvarivanja zajedničkih ciljeva, posebno u dijelu daljeg snaženja bankarskog sistema i finansijske stabilnosti, te pružanja doprinosa dinamiziranju privrednog rasta.

Najčitanije