fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajavili gradnju petlje prije dogovora

Najavili gradnju petlje prije dogovora

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Bemax je u planu budućeg razvoja navela da će graditi zaboravljenu petlju Smokovac na auto-putu, iako to zvanično još nije dogovoreno ni između glavnog izvođača, kineske China Road and Bridge Corporation (CRBC) i investitora, Ministarstva saobraćaja.

Ti radovi bi, prema izmijenjenim procjenama, mogli koštati oko 44 miliona EUR, pišu Vijesti.

Bemax, čiji je zvanični vlasnik Veselin Kovačević, u izvještaju menadžmenta, koji je uz finansijske izvještaje predao Poreskoj upravi, u planu budućeg razvoja naveo je koje je sve poslove ugovorio za naredni period, navodeći i petlju Smokovac sa preciznim tehničkim detaljima.

CRBC i Ministarstvo tek treba da se dogovore oko izgradnje te petlje, a zatim kreće procedura izbora podizvođača. Međutim, prema zvaničnom dokumentu, Bemax je već siguran da će dobiti taj vrijedni posao. U izvještaju je navedeno da je pisan u martu, a predat 28. marta.

Nakon navođenja već ugovorenih poslova na toj dionici auto-puta u planu budućeg razvoja kompanije, slijedi pasus u kojem se navodi da je u planu izgradnja petlje Smokovac, koja se sastoji od Mosta Morača, dužine 150 metara, nadvožnjaka Zlatica koji je iznad pruge, kao i dva podvožnjaka, šest propusta, dva potporna zida, odvodnjavanja, dva zida armirane zemlje, kao i zidova za zaštitu od buke.

U dokumentu se navodi još 12 drugih projekata u kojima će učestvovati Bemax, među kojima je nastavak gradnje turističkih kompleksa Portonovi i Luštica, izgradnja i rekonstrukcija više magistralnih puteva, gradnju hotela Falkons u Budvi, kondo hotela u Rafailovićima, novog luksuznog hotela u Bečićima i rezidencijalnog kompleksa Male Rose.

Problemi sa petljom Smokovac počeli su prije skoro dvije godine kada je CRBS odbio da počne pripremne radove, navodeći da njegova obaveza iz ugovora nije njena izgradnja, već samo projektovanje.

Predstavnici Vlade su tada saopštili da smatraju da je obaveze CRBS-a da gradi petlju u okviru ugovora i ugovorene cijene i prijetili arbitražom. Kasnije su, nakon novog čitanja, otkrili da je petlja zaboravljena u ugovoru, kao i izgradnja elektro i vodovodne mreže i prilaznih puteva na drugim petljama na ovoj dionici auto-puta.

CRBC je za te radove tražio od Vlade dodatnih skoro 120 miliona EUR.

Najčitanije

Oštar sedmični pad cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte prošle sedmice su pale oko sedam odsto jer...