fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNafta poskupila zbog očekivanja oporavka potražnje

Nafta poskupila zbog očekivanja oporavka potražnje

London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na korak od 66 USD podržane očekivanjima da će se potražnja za tim energentom oporaviti ovog ljeta, zahvaljujući ubrzanom vakcinisanju protiv Covida-19 i ublažavanju koronaograničenja.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 87 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,98 USD. U Njujorku je barel poskupio 96 centi i njime se trgovalo po 62,9 USD.

Cijene je u drugoj polovini sedmice pritisnula izjava iranskog predsjednika da su Sjedinjene Američke Države (SAD) spremne da ukinu sankcije iranskom naftnom, bankarskom i brodarskom sektoru.

Iran i svjetske sile pregovaraju od aprila o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine, a zvaničnik Evropske unije (EU), koji vodi raspravu, rekao je u srijedu da je uvjeren da će dogovor biti postignut.

To bi značilo povratak iranske nafte na tržišta i veće snabdijevanje.

Američka investiciona banka JPMorgan očekuje da će iranska proizvodnja sirove nafte i derivata porasti na 3,2 miliona barela dnevno u decembru, s oko 2,8 miliona barela u prvom tromjesečju.

Investitori predviđaju oporavak potražnje za gorivom ovoga ljeta, jer programi vakcinisanja u Evropi i SAD-u omogućavaju da više ljudi putuje, iako veliku zabrinutost izaziva brzo širenje bolesti u Aziji.

Britanska banka Barclays snizila je procjene potražnje na azijskim tržištima u razvoju, najavljujući i i da bi ih mogla dodatno smanjiti ako zaraza nastavi da se širi.

U Barclaysu očekuju da će cijene barela nafte na londonskom i američkom tržištu u ovoj godini u prosjeku iznositi 66 USD odnosno 62 USD.

“Proširena ograničenja mobilnosti u regiji mogla bi donekle usporiti oporavak potražnje, ali čini se malo vjerovatnim da će ga zaustaviti na duže vrijeme, s obzirom na uglavnom pozitivne rezultate programa vakcinisanja u svijetu”, procjenjuju analitičari.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 65,29 USD, što znači da je pala 64 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...