fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa Žabljaku poštovan stav UNESCO-a

Na Žabljaku poštovan stav UNESCO-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stav UNESCO-a koji u prevodu znači zabranu izgradnje žičare šestosjed, jedini je i isključivi razlog zbog čega se odustalo od njenog postavljanja na Savinom kuku na Žabljaku, saopšteno je iz Vlade.

Iz Vlade su, u reagovanju na navode Socijalističke narodne partije (SNP), kazali da je javnost, kada je riječ o Savinom kuku na Žabljaku, još ranije obaviještena da je izvršna vlast obezbijedila sredstva za izgradnju nove žičare i ski staza, koja bi Žabljak dodatno učvrstila na mapi prestižnih zimskih turističkih destinacija.

„Taj projekat, međutim, nije bilo moguće realizovati, zbog izričitih zaključaka Savjetodavne misije Centra za svjetsku baštinu pri UNESCO, kojima je ukazano da se potencijalna gradnja većeg obima u okviru dobra, poput vodne infrastrukture, zamjene ili izgradnje ski liftova, infrastrukture za vještački snijeg, zemljanih radova, uključujući djelimično uklanjanje drveća i žbunja, mora izbjegavati“, naveli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Kako su naveli, takav stav UNESCO-a, koji u prevodu znači zabranu izgradnje žičare šestosjed, jedini je i isključivi razlog zbog čega se odustalo od njenog postavljanja na Savinom kuku.

„Posljedično, pokrenuta je procedura raskida ugovora sa izvođačem radova, kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi za budžet. Zbog toga je dovođenje ove odluke u vezu sa premijerom Duškom Markovićem apsolutno zlonamjerno“, poručili su iz Vlade.

Pored toga, kako su dodali, postojeća žičara na Javorovači nije u vlasništvu Vlade, već se radi o privatnoj imovini.

„Stoga bi bilo prirodno da se SNP prvo informiše pa tek onda da piše ovakva saopštenja“, rekli su iz Vlade.

Vladu, Markovića i njegov tim, kako tvrde, treba dovoditi u kontekst žabljačkog turizma, ali kao aktere domaćinskog rada i tvorce razvojnih politika koje su Žabljaku i durmitorskom kraju i te kako koristile.

„Stoga ohrabrujemo žabljački i cjelokupni SNP, kao dio aktuelne parlamentarne većine, da preduzmu sve što im stoji na raspolaganju, pa i u kontekstu provjere svakog segmenta procedure nabavke žičare, komunikacije sa nadležnim tijelima UNESCO i konačno odluke da se žičara montira na ski centru Žarski na Bjelasici“, naveli su iz Vlade.

Oni su ohrabrili SNP i, kako su kazali, ostale tamošnje „brižitelje”, da se u budućnosti pozabave razvojnim politikama na Žabljaku, ali na odgovoran način, kako bi sačuvali ono što im je u nasljeđe ostavila ova Vlada.

„I da kod UNESCO-a podržavaju održivi razvoj umjesto zdušnog zalaganja da se svaki razvoj zaustavi“, zaključili su iz Vlade.

Iz Opštinskog odbora (OO) SNP Žabljak su u utorak saopštili da se oštro protive izmiještanju žičare šestosjeda koja je bila namijenjena za skijalište Savin Kuk, na lokalitet Cmiljača – Žarski katun u Mojkovcu, jer je ona od krucijalne važnosti za opstanak Žabljaka kao turističkog centra.

Iz SNP-a su pozvali državno tužilaštvo i buduću izvršnu vlast da se zainteresuju za taj problem, s obzirom na to da su, kako tvrde, odlazeća Vlada i nosioci lokalne vlasti grubo zloupotrijebili ovlašćenja i nenamjenski utrošili 11 miliona EUR novca poreskih obveznika.

Najčitanije

Alijev prejak za Prašovića

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Dilan Prašović nije uspio da osvoji šampionski pojas u...