fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa naplatu stiže još 432 hiljade EUR

Na naplatu stiže još 432 hiljade EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Bivšim radnicima podgoričke fabrike ,,Radoje Dakić“, koje zastupaju advokati Veselin Raspopović i Cvetko Radičković, Vlada bi uskoro trebalo da isplati po dvije hiljade EUR zbog povrede prava na svojinu i pravično suđenje.

Tako je na prošlosedmičnoj sjednici Vlada usvojila informaciju o obezbjeđivanju potrebnih sredstava za sprovođenje odluka Ustavnog suda, koji je krajem januara usvojio žalbe ukupno 216 bivših radnika, što će državu koštati 432 hiljade EUR, piše Pobjeda.

Dosadašnjim, kao i tim odlukama, Ustavni sud je bivšim radnicima fabrike utvrdio povredu prava svojine i prava na pravično suđenje zbog neizvršavanja pravosnažnih sudskih odluka iz 2011. godine.

Pored naloga Vladi da im se isplati naknada za pravično zadovoljenje zbog povreda ovih prava, Ustavni sud je naložio Privrednom da u stečajnom postupku, koji se protiv ,,Radoja Dakića“ vodi od kraja 2016, obezbijedi najveći mogući stepen namirenja, te da ih obavještava o svakoj relevantnoj činjenici u vezi tog postupka. Obavezani su i da nakon zaključenja stečaja dostave izvještaj o stepenu naplate povjerilaca.

“Budući da je stečajni dužnik akcionarsko društvo čiju strukturu sačinjava kapital koji se nalazi u vlasništvu države, bilo neposredno ili posredno preko njenih tijela, Ustavni sud utvrđuje da se država ne može osloboditi odgovornosti ni za propuste i nečinjenja koji su doveli do neizvršavanja sudske presude, ni za dugovanja koja stečajni dužnik ima prema podnosiocima ustavne žalbe. Država ima obavezu da organizuje sistem izvršenja presuda koji je djelotvoran i u pravu i u praksi i dužna je da preduzme sve neophodne korake da se izvrši pravosnažna presuda, ako treba i učešćem cijelog državnog aparata”, navodi se u odluci po žalbama 40 bivših radnika.

Ukoliko nakon zaključenja stečaja radnici ne namire svoja potraživanja, podnosioci ustavne žalbe dužni su da o tome obavijeste Ustavni sud, koji će, ukoliko se utvrdi da nijesu u potpunosti namireni, nastaviti ustavnosudski postupak. Do sada je po tom osnovu isplaćeno preko dva miliona EUR za pravično zadovoljenje, a imajući u vidu da na odluku po ustavnim žalbama čeka još radnika, to neće biti konačna računica.

Vlada je početkom godine donijela odluku o formiranju međuresorne grupe u kojoj će predstavnici ministarstava pravde i finansija, kao i zaštitnika imovinsko pravnih interesa imati zadatak da do kraja godine sačine realan prikaz obaveza države na osnovu presuda, kako bi se pronašao najpogodniji model namirenja.

Do sada je stečajni upravnik Mladen Marković raspisao 14 oglasa, na kojima je prodata imovina ukupne vrijednosti preko 38 miliona EUR. Ipak, najzanimljivija bila je posljednja prodaja, kada je Marković na licitaciji, za pet parcela, dobio ponude vrijedne 16,5 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...