fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa berzama preovladavao oprez

Na berzama preovladavao oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Wall Streetu porasle su ove sedmice, druge zaredom, dok se na ostalim najvećim svjetskim berzama trgovalo opreznije, jer je zbog visoke inflacije moguće dalje zaoštravanje monetarne politike.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 0,7 odsto na 34.283 boda, dok je S&P 500 ojačao 1,3 odsto na 4.415 poena, a Nasdaq indeks 2,4 odsto na 13.798 bodova.

Nakon što su cijene akcija snažno porasle prije sedmicu, zahvaljujući uvjerenju investitora da je ciklus povećanja kamatnih stopa završen, na svjetskim berzama su ove sedmice trgovalo opreznije, prenosi Hina.

Investitore je pokolebao predsjednik američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), Jerome Powell, koji je u četvrtak rekao da je moguće dalje zaoštravanje monetarne politike.

On je na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) rekao da je zadovoljan slabljenjem inflacije, ali da nije siguran da je Fed uradio dovoljno.

“Fed je odlučan da uspostavi dovoljno restriktivnu monetarnu politiku kako bi inflaciju sveo na planirani nivo. Nijesam siguran da smo to do sada postigli”, rekao je Powell.

Prema riječima ekonomiste u firmi Spartan Capital Securities, Petera Cardilloa, Powell je tržištu poručio da borba protiv inflacije još nije dobijena i da, ako ekonomska situacija to bude zahtijevala, neće oklijevati da dodatno podigne kamatne stope.

Pored Powella, mnogi drugi zvaničnici Fed-a rekli su da je moguće još jedno povećanje stope, s obzirom na to da je inflacija i dalje značajno iznad planiranih dva odsto Fed-a.

Uprkos ovim porukama, većina analitičara smatra da se to neće dogoditi. Međutim, procjenjuju da bi Fed mogao da zadrži kamatne stope na povišenim nivoima duže nego što se ranije očekivalo.

Rast na Wall Streetu ostvaren je samo zahvaljujući skoku cijena akcija tehnoloških giganata, kao što su Microsoft, Meta i Nvidia.

“U okruženju visokih kamatnih stopa i usporavanja ekonomskog rasta, investitori vjeruju da je najbolje prebaciti kapital u akcije tehnoloških giganata”, kazao je partner u kompaniji Cherri Lane Investments, Rik Mekler.

I na većini evropskih berzi cijene akcija su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,8 odsto na 7.360 poena, a pariski CAC 0,1 odsto na 7.045 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,3 odsto na 15.234 poena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije