fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa Aerodromu zadovoljni rezultatom prošle sezone

Na Aerodromu zadovoljni rezultatom prošle sezone

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Na aerodromu Tivat su zadovoljni postignutim rezultatima prošle godine, pri čemu je ostvaren promet od 671,33 hiljade putnika što je na nivou od 49 odsto u odnosu na 2019, saopštio je direktor Vladimir Praščević.

On je kazao da je u tom periodu obavljeno 4,9 hiljada rotacija aviona, prenosi Radio Tivat.

Broj aviona, koji su tivatski aerodrom koristili kao svoju krajnju destinaciju, je dosta veći u odnosu na uporedni period i iznosi oko 70 odsto. To je ostvareno zahvaljujući značajnom porastu aviona generalne avijacije koji je bio oko 45 odsto veći u odnosu na 2019. godinu.

„Najbolji mjeseci su tradicionalno, u špicu sezone bili jul i avgust, koji su u poređenju sa istim mjesecima 2019. bili na nivou od 67 odsto. S obzirom na to da je sezona počela tek negdje u maju, godina je bila veoma uspješna, pa je samim tim i ostvareni rezultat još više dobio na značaju“, rekao je Praščević.

Na Aerodromu su zadovoljni i početkom ove godine. Iz Tivta se svakodnevno realizuju letovi za Beograd, koje obavljaju kompanije Air Srbija i Air Montenegro, a crnogorski avioprevoznik realizuje i let iz Tivta za Istanbul.

Što se tiče projekcija za narednu sezonu, Praščević je kazao da je veliko interesovanje kompanija da lete za Tivat. Iako su to još preliminarne najave, očekuju dosta dobru i ovu godinu.

„Većina kompanija čiji su avioni prethodnih godina letjeli u Tivat su takođe zainteresovane s tim što su neke dodale i nove destinacije u svojoj mreži ili su pojačale mreže na postojećim destinacijama. Takođe, imamo zainteresovanih kompanija i sa novih tržišta. Neka su već potvrđena, a neka su još na nivou zahtjeva i ideja da bi mogla da se ostvari određena saradanja“, rekao je Praščević.

On je naveo da su najave za sada dosta dobre, ima dosta upita, ali i dalje zavisi od situacije sa pandemijom. Praščević je kazao da se nada da će se situacija regulisati do sezone.

On je podsjetio na sastanak u Opštini sa predstavnicima Rumunije.

„Tada se govorilo o saradnji i uspostavljanju između više gradova u Rumuniji sa Aerodromom Tivat prvenstveno tokom ljetnje sezone radi dovođenja turista iz Rumunije. Tržište te zemlje je dosta veliko i jako“, kazao je Praščević.

On smatra da ima dosta prostora da se ostvari dobra saradnja koja bi rezultirala velikim brojem turista i sa tog tržišta.

Praščević je naveo da je prošlogodišnji dobar rezultat ostvaren bez tržišta Rusije. Međutim, avio kompanije sa tog tržišta su i ove godine proslijedile zahtjeve letove u Tivat pa se na Aerodromu nadaju da će im letovi biti dozvoljeni, čime bi se ostvarila i dosta dobra sezona.

Manjak putnika sa tog tržišta nadomješten je sa gostima koji su stizali iz Ukrajine. To je, poslije Srbije, bilo najdominatnije tržište koje je bilo prisutno na Aerodromu Tivat.

“Iz Ukrajine su za Tivat letjeli avioni pet aviokompanija sa pet destinacija što je veliko učešće u ukupnom prometu Aerodroma”, naveo je Prašćević istakavši da se tako očekuje i tokom ovogodišnje sezone.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije