fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMuškarci imaju veću moć od žena u svim sferama života

Muškarci imaju veću moć od žena u svim sferama života

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U crnogorskom društvu i dalje je prisutna patrijarhalna matrica i zbog toga muškarci imaju veću moć od žena u svim sferama života, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Savez sindikata (SSCG).

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica, rekao je da svi aspekti koji dovode do ograničenja kada u pitanju zastupljenost žena u rukovodećim tijelima mogu da se mijenjaju.

„Neki brže, neki sporije, ali je važno da se mijenja svijest i percepcija žena kao aktivnih učesnica u društvenim, poslovnim i političkim procesima. U SSCG je potrebno veće i vidljivije učešće žena u rukovodećim tijelima na svim nivoima“, naveo je Zarubica.

Kako je saopšteno iz SSCG, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Nada Kovačević, rekla je da je istraživanje „Žene u sistemu odlučivanja u Crnoj Gori” pokazalo da je mnogo manje žena nego muškaraca na rukovodećim položajima.

„Takođe, mnoge naše članice smatraju da u njihovim institucijama ima mobinga i da je on teško dokaziv. Smatraju i da se u našim institucijama ne poštuje dobar radnik i da surovi kapitalizam sve više primijetan u našem društvu“, kazala je Kovačević.

Koordinator projekta, Vladimir Krsmanović, istakao je da je najveći problem što aspekti radnog angažmana utiču na poremećaj ravnoteže posla i privatnog života.

„Sve manje imamo vremena za porodicu, jer radimo po dva, tri posla da bi obezbijedili egzistenciju“, rekao je Krsmanović.

Kako je naveo, u svijetu je zaživio pojam „siromašno” dijete, i to ne materijalno nego ono koje nema roditelja pored sebe u odrastanju.

„Takvi slučajevi su sve prisutniji kod nas i djeca su prepuštena sama sebi“, kazao je Krsmanović.

Menadžerka za ljudske resurse u Investiciono-razvojnom fondu (IRF), Sanja Mrkić, navela je da je nakon što je stupila na snagu direktiva Evropske unije, koja predviđa uravnoteženiji pristup za manje zastupljen pol u organima upravljanja i rukovođenja u velikim privrednim društvima, IRF preduzeo konkretne korake u cilju usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

Ti koraci su, kako je navela, od ključne važnosti za osiguranje konkurentnosti ekonomije, podršku inovacijama i poboljšanje profesionalnih standarda u upravama velikim crnogorskih privrednih društava.

Mrkić je podsjetila da je IRF započeo program „Women on Boards“.

„Cilj je jačanje zastupljenosti i doprinosa žena, za snažniji i otporniji ekonomski rast i razvoj Crne Gore“, kazala je Mrkić.

Ona je istakla da je u odborima direktora velikih preduzeća i na pozicijama odlučivanja potrebno više žena, jer sva istraživanja i ekonomske studije pokazuju da su države i kompanije koje krasi inkluzivnost na pozicijama odlučivanja – uspješnije, prosperitetnije i konkurentnije.

„Takođe, zastupljenost žena u odborima direktora preduzeća poboljšava poslovne rezultate, uključujući povećanje prihoda i profita, poboljšanje profesionalnih standarda, kao i jačanje ESG performansi“, rekla je Mrkić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda šampion, kolo prije kraja obezbijedila trofej

Podgorica, (MINA) - Šahisti nikšićke Elektroprivrede pobjedom protiv Herceg Novog, kolo prije kraja Premijer...