fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMost Kumbor-Luštica kao alternativa Verigama

Most Kumbor-Luštica kao alternativa Verigama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Monteput će uskoro početi da radi na tehničkoj dokumentaciji dijela Jadransko-jonskog puta, koja će uključivati most preko Veriga u zaštićenoj zoni Bokokotorskog zaliva ili između Kumbora i poluostrva Luštica, pišu Vikend novine.

Državna putarska kompanija podnijela je Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, i to od Herceg Novog do priključenja na tunel Sozina.

U zahtjevu je objašnjeno da je u pitanju tehnička dokumentacija za gradnju novog objekta i navodi se trasa na koju se zahtjev odnosi. Prva mogućnost je 8,5 kilometara duga dionica od petlje na istočnoj strani Herceg Novog do mosta Verige kod Bijele i uključuje petlju sa raskrsnicama prema najzapadnijem gradu Boke Kotorske i granici sa Hrvatskom.

Zapadna alternativa tog dijela puta duga je 28 kilometara, takođe vodi od istočnog dijela Herceg Novog, preko Kumbora, na poluostrvo Lušticu na suprotnoj strani tjesnaca, te produžava ka Budvi.

Traženi su podaci i za buduću tehničku dokumentaciju za petlju Kotor – Gradiošnica i prilaze, uključujući raskrsnice ka Tivtu i u dužini od 3,9 kilometara. Dva rješenja su pomenuta i za prilaz i izlaz iz tunela Sozina. Prema prvom, put od 9,5 kilometara vodi od petlje kod Petrovca do petlje kod Đurmana koja podrazumijeva raskrsnice prema Baru i prema Podgorici, odnosno tunelu.

Alternativa je stari put preko Paštrovske gore i kroz Crmnicu koji će početi nadomak Budve i vodiče do sjevernog ulaza u Sozinu, a dužina je 18 kilometara. Posebno je tražena dokumentacija za tunel Sozina sa pristupnim putevima, u ukupnoj dužini od 4,6 kilometara.

Podsjećamo, most preko Veriga trajno bi mogao da devastira Boku Kotorsku, pošto cijeli zaliv već deset godina predstavlja zaštićenu zonu. Iz crnogorske Kancelarije UNESCO-a nedavno je rečeno kako je ta međunarodna organizacija 2018. godine, u izvještaju o monitoringu naložila da od tog projekta konačno treba odustati, jer ugrožava vizuelne vrijednosti područja svjetske baštine.

Oni smatraju i da treba naći alternativna rješenja koja ne bi ugrozila univerzalne vrijednosti prirodnog i kulturno-istorijskog područje Kotora, a ipak bi riješila problem drumskog saobraćaja tog regiona koji je tokom ljetnje turističke sezone konstantno u kolapsu.

Trasa Jadransko-jonskog puta predstavlja možda i najznačajniju odluku u domenu cjelokupne crnogorske infrastrukture, jer će od nje umnogome zavisiti budućnost povezivanja i saradnje zemlje s regionom i ostatkom Evrope.

Naime, budući krak auto-puta, čija prva dionica od Smokovca do Mateševa, duga 41 kilometar, prema posljednjim najavama treba konačno da bude gotova u novembru, vezuje se upravo na ovu saobraćajnicu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije