fbpx
32.8 C
Podgorica
August 17, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessMoguće poskupljenje registracije vozila više od 30 EUR

Moguće poskupljenje registracije vozila više od 30 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Registracija vozila u Crnoj Gori mogla bi uskoro da poskupi više od 30 EUR, ako osiguravajuće kuće istraju u namjeri da tehničkim centrima od 1. aprila smanje proviziju i ostala davanja za polise autoodgovornosti na 20 odsto, saznaju Vijesti.

To je, kako tvrde u pojedinim tehničkim centrima, za 40 do 50 odsto manje u odnosu na postojeće iznose, što će se za isti procenat reflektovati na povećanje cijena tehničkog pregleda i drugih usluga.

“Ako se osiguravajuće kuće tako dogovore, jedini način da preživimo na tržištu je da za isti procenat povećamo cijene tehničkih pregleda i drugih usluga, što će na kraju osjetiti, nažalost, vlasnici automobila”, kazalo je Vijestima nekoliko predstavnika tehničkih centara.

Oni nijesu bili raspoloženi za davanje zvaničnih komentara na mogući sporazum osiguravajućih kuća, jer su, kako su naveli, trenutno u pregovorima sa Vladom o rješavanju tog problema.

Predstavnici tehničkih centara su objasnili da vlasnicima vozila polise autoodgovornosti neće biti skuplje.

“Ali će zato tehnički centri morati da povećaju cijene tehničkog pregleda i ostalih usluga. Recimo, ako su neki do sada radili gratis preglede, ako osiguranja ostvare naum, to će ubuduće biti minimum 30 EUR. Oni koji su tehničke radili za 15 ili 20 EUR, moraće da naplaćuju između 40 i 50 EUR”, kazao je rukovodilac jednog tehničkog centra iz Podgorice.

On je naveo da povećanje cijena pregleda zavisi od grada do grada.

U Crnoj Gori trenutno postoje četiri strane osiguravajuće kuće koje pružaju tu vrstu osiguranja – Lovćen, Sava Montenegro, Unica i Generali i jedno domaće privatno Swiss osiguranje.

Od oko 130 tehničkih centara, njih oko 100 nijesu u vlasništvu osiguranja i oni zapošljavaju oko 500 radnika.

Iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Vijesitma su kazali da nemaju informaciju da osiguravajuće kuće namjeravaju da smanje proviziju za poslove zastupanja, odnosno, posredovanja u bilo kojoj vrsti osiguranja.

Iz tog regulatora su objasnili da ne uređuju visinu naknade za proviziju koju osiguravajuće kuće ugovaraju sa zastupnicima, odnosno posrednicima u osiguranju.

“Sve osiguravajuće kuće koje obavljaju poslove obaveznih osiguranja u saobraćaju dostavile su sopstvene uslove i tarife premija za osiguranje od autoodgovornosti tokom 2017. godine, kojim su definisali iznos provizije koja se može platiti za poslove posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju”, zaključili su iz ANO.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

ivan vujović, sdp, dritan abazović, vlada, sudski savjet

Vujović: Završni čin Abazovićeve antievropske politike

Podgorica, (MINA) – Neizglasavanje članova Sudskog savjeta je završni čin antievropske politike premijera Dritana...